ΛΙΓΟΤΕΡΟΙ ΠΟΡΟΙ. ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΗ ΟΔΗΓΙΚΗ ΑΠΟΛΑΥΣΗ.

Το BMW EfficientDynamics στην BMW Σειρά 5 Gran Turismo.

Οι κινητήρες της BMW Σειράς 5 Gran Turismo δείχνουν τον δρόμο προς την αποδοτικότητα: κάθε BMW Σειρά 5 είναι εξοπλισμένη με ένα ολοκληρωμένο πακέτο μέτρων και τεχνολογιών από το BMW EfficientDynamics που μειώνουν την κατανάλωση καυσίμου και τις εκπομπές ρύπων - για ακόμα περισσότερη οδηγική απόλαυση.

BMW 520d.

Ο τετρακύλινδρος κινητήρας diesel BMW TwinPower Turbo αποδίδει με υποδειγματικό τρόπο μία ισχύ 135 kW (184 PS) από τον κυβισμό των 2 λίτρων. Ο συνδυασμός συστήματος άμεσου ψεκασμού common rail και υπερτροφοδότη με μεταβλητή γεωμετρία τουρμπίνας εγγυάται μία τελική ταχύτητα 215 km/h και ωθεί την BMW από το 0 στα 100 km/h σε 8,9 δευτερόλεπτα. Η ροπή αγγίζει τα 380 Nm από τις 1.750 έως τις 2.750 σ.α.λ. Μέση κατανάλωση καυσίμου: 5,7 έως 5,5 l ανά 100 km και εκπομπές CO2 149 έως 144 g/km.

ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ECO PRO.

Αμέσως μόλις ενεργοποιήσετε τη λειτουργία ECO PRO, τα πάντα προσανατολίζονται προς την αυξημένη αποδοτικότητα και, ανάλογα με τον προσωπικό σας στιλ οδήγησης, αυτό επιφέρει μείωση της κατανάλωσης καυσίμου σε ποσοστό έως και 20% (σύμφωνα με μια εσωτερική μελέτη της BMW για την κατανάλωση καυσίμου).
Οι πρόσθετες λειτουργίες "πλεύσης" (μόνον με κιβώτιο Steptronic), υποβοήθησης προνοητικής οδήγησης και Διαδρομής ECO PRO (μόνον με το σύστημα πλοήγησης Professional) εξασφαλίζουν μία περαιτέρω μείωση της κατανάλωσης καυσίμου κατά 5%. Αυτή η λειτουργία βελτιστοποιεί την απόκριση του γκαζιού και του κιβωτίου, καθώς και τα σημεία αλλαγής ταχυτήτων, ενώ προσαρμόζει έξυπνα και το πρόγραμμα θέρμανσης/κλιματισμού. Η Κεντρική Οθόνη Ελέγχου σας δείχνει ποιες τεχνολογίες του EfficientDynamics χρησιμοποιούνται σε κάθε δεδομένη χρονική στιγμή για τη μείωση της κατανάλωσης καυσίμου. Επιπλέον, λαμβάνετε και συμβουλές από το σύστημα ECO PRO, οι οποίες σχετίζονται με τις εκάστοτε τρέχουσες συνθήκες οδήγησης, για να σας βοηθήσουν να βελτιώσετε ακόμα περισσότερο την αποδοτικότητα.

  • Λειτουργία "πλεύσης"

    Ένα ακόμα χαρακτηριστικό της λειτουργίας ECO PRO είναι η "πλεύση" (λειτουργία κινητήρα χωρίς φορτίο) σε συνδυασμό με το κιβώτιο Steptronic: εάν ο οδηγός πάρει το πόδι του από το πεντάλ γκαζιού όταν κινείται με ταχύτητα μεταξύ 50–160 km/h και δεν φρενάρει, το σύστημα αποσυνδέει τον κινητήρα και το αυτοκίνητο κινείται με λειτουργία "πλεύσης", δηλαδή κινείται χωρίς ισχύ από τον κινητήρα.

  • Υποβοήθηση Προνοητικής Οδήγησης

    Η Υποβοήθηση Προνοητικής Οδήγησης, σε συνδυασμό με το σύστημα πλοήγησης Professional, αποτελεί ένα ιδιαίτερα πρωτοποριακό χαρακτηριστικό της λειτουργίας ECO PRO. Βασιζόμενο στα δεδομένα πλοήγησης, ανιχνεύει εκ των προτέρων στροφές, κατοικημένες περιοχές, ανισόπεδους κόμβους, διασταυρώσεις, όρια ταχύτητας και εξόδους αυτοκινητοδρόμων κατά μήκος της διαδρομής και σας παρέχει συμβουλές προτού φτάσετε σε αυτά τα σημεία, ώστε να είστε σε θέση να ελαττώσετε ταχύτητα έγκαιρα. Η Υποβοήθηση Προνοητικής Οδήγησης ελέγχει και τη λειτουργία "πλεύσης".

  • Διαδρομή ECO PRO

    Τέλος, η λειτουργία ECO PRO περιλαμβάνει και τη Διαδρομή ECO PRO που "συνεργάζεται" με το νέας γενιάς σύστημα πλοήγησης Professional για να αντλήσει διάφορες παραμέτρους, όπως είναι το προσωπικό στιλ οδήγησης και οι τρέχουσες συνθήκες κυκλοφορίας και οδοστρώματος, προκειμένου να υπολογίσει την πιο οικονομική διαδρομή από άποψη κατανάλωσης καυσίμου. Στον υπολογιστή ταξιδιού εμφανίζεται η πρόσθετη αυτονομία σας, δηλαδή το πόσα επιπλέον χιλιόμετρα έχετε κερδίσει και μπορείτε να διανύσετε ακόμα με την ποσότητα καυσίμου που έχετε αυτήν τη στιγμή χάρη στη χρήση της λειτουργίας ECO PRO.

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ BMW EFFICIENTDYNAMICS.

Οι κινητήρες BMW ήταν πάντα και εξακολουθούν να είναι μπροστά από την εποχή τους, καθώς αποτελούν βασικό αντικείμενο εξειδίκευσης της BMW από το 1917. Οι κινητήρες της BMW Σειράς 5 Gran Turismo συνιστούν μια ιδιαίτερα εντυπωσιακή απόδειξη αυτής της τεχνογνωσίας. Με κορυφαίες επιδόσεις, αυθόρμητη απόκριση και αξιοσημείωτα ομαλή λειτουργία, πληρούν τα υψηλότερα πρότυπα «πολιτισμένης» οδηγικής άνεσης.
Η τεχνολογία BluePerformance που αποτελεί βασικό εξοπλισμό σε όλα τα μοντέλα diesel, επιτρέπει την περαιτέρω βελτίωση των εκπομπών ρύπων από τον κινητήρα. Σε συνδυασμό με το φίλτρο σωματιδίων diesel και τον οξειδωτικό καταλύτη, ο μετατροπέας οξειδίων του αζώτου μειώνει ακόμα περισσότερο τις εκπομπές NO2. Ορισμένα μοντέλα μειώνουν τα οξείδια του αζώτου με διαφορετικό τρόπο: με τον καταλυτικό μετατροπέα SCR (SCR = Selective Catalytic Reduction) με τεχνολογία AdBlue. Μια χημική αντίδραση που ξεκινά με έγχυση του διαλύματος ουρίας AdBlue μειώνει σε μεγάλο βαθμό τις εκπομπές οξειδίων του αζώτου. Μακροπρόθεσμα, αυτό έχει ως αποτέλεσμα ένα από τα καθαρότερα αυτοκίνητα diesel στον κόσμο με μειωμένες εκπομπές ρύπων. Έτσι πληρούνται οι προδιαγραφές εκπομπών ρύπων EU6.

ΑΝΑΚΤΗΣΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΔΗΣΗ.

Κάθε φορά που φρενάρετε, παράγεται κινητική ενέργεια, η οποία, μέχρι πρότινος, πήγαινε χαμένη. Η Ανάκτηση Ενέργειας από την Πέδηση αξιοποιεί αυτό το ενεργειακό δυναμικό που μέχρι τώρα έμενε ανεκμετάλλευτο. Το σύστημα δεσμεύει την ενέργεια που απελευθερώνεται κάθε φορά που φρενάρετε ή αφήνετε το πεντάλ του γκαζιού και τη μετατρέπει σε ηλεκτρική. Στη συνέχεια, αυτή η κινητική ενέργεια χρησιμοποιείται για τη φόρτιση της μπαταρίας του αυτοκινήτου. Χάρη σε αυτό το σύστημα έξυπνης διαχείρισης ενέργειας, ο εναλλάκτης δεν χρειάζεται πλέον να λειτουργεί συνέχεια, γεγονός που συνεπάγεται μείωση των καταπονήσεών του. Το αποτέλεσμα είναι μειωμένη κατανάλωση καυσίμου και αυξημένες επιδόσεις – δηλαδή, οι κλασικές αρχές της φιλοσοφίας του BMW EfficientDynamics.

ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ AUTOMATIC START/STOP.

Η λειτουργία Automatic Start/Stop εξασφαλίζει ότι καταναλώνεται καύσιμο μόνο όταν το αυτοκίνητό σας όντως κινείται. Όταν είναι σταματημένο σε κόκκινο φανάρι ή βρίσκεται σε μποτιλιάρισμα με συχνά σταματήματα και ξεκινήματα, η λειτουργία Automatic Start/Stop αναλαμβάνει να εξοικονομήσει καύσιμο σβήνοντας τον κινητήρα όταν αυτός αρχίσει να λειτουργεί στο ρελαντί και ο οδηγός πάρει το πόδι του από το πεντάλ του συμπλέκτη (χειροκίνητο κιβώτιο) ή όταν ο οδηγός φρενάρει και ακινητοποιήσει εντελώς το αυτοκίνητο (κιβώτιο Steptronic).
Μια ένδειξη στην Οθόνη Πληροφοριών δείχνει ότι η λειτουργία Automatic Stop/Start είναι ενεργοποιημένη. Μόλις ο οδηγός βάλει ταχύτητα (χειροκίνητο κιβώτιο) ή πάρει το πόδι του από το πεντάλ του φρένου (κιβώτιο Steptronic), ο κινητήρας τίθεται ξανά σε λειτουργία μέσα σε κλάσματα του δευτερολέπτου, έτσι ώστε να μπορεί να συνεχιστεί η οδήγηση χωρίς καθυστερήσεις.
Η λειτουργία Automatic Start/Stop, σε καμία περίπτωση, δεν υποβαθμίζει την οδηγική άνεση και την ασφάλεια, αφού παραμένει ανενεργή εάν ο κινητήρας δεν έχει φτάσει στην ιδανική θερμοκρασία λειτουργίας, το εσωτερικό δεν έχει ψυχθεί/θερμανθεί επαρκώς, το επίπεδο φόρτισης της μπαταρίας είναι χαμηλό ή εάν ο οδηγός στρίβει το τιμόνι. Μια κεντρική μονάδα ελέγχου επανεκκινεί τον κινητήρα εάν χρειαστεί, ακόμα και όταν το αυτοκίνητο είναι σταματημένο. Για παράδειγμα, εάν το αυτοκίνητο αρχίσει να κυλά προς τα εμπρός ή εάν θαμπώσει το παρμπρίζ. Η λειτουργία Automatic Start/Stop μπορεί να απενεργοποιηθεί εντελώς, οποιαδήποτε στιγμή, με το απλό πάτημα ενός πλήκτρου.