ΕΜΠΙΣΤΕΥΤΕΙΤΕ ΑΞΙΟΠΙΣΤΟΥΣ ΒΟΗΘΟΥΣ.

Τα συστήματα υποστήριξης οδηγού BMW ConnectedDrive στην BMW Μ4 Coupé.

Διάφορες πρωτοποριακές τεχνολογίες σας υποστηρίζουν με πολλούς τρόπους και εξασφαλίζουν κορυφαίο επίπεδο άνεσης και ασφάλειας. Έτσι μπορείτε να επικεντρώνεστε σε ένα από τα σημαντικά πράγματα της ζωής – την ξένοιαστη οδηγική απόλαυση.

BMW Μ HEAD-UP DISPLAY ΜΕ ΕΙΔΙΚΕΣ ΕΝΔΕΙΞΕΙΣ Μ.

Το πλήρως έγχρωμο BMW Head-Up Display με ειδικές ενδείξεις Μ (μόνον με σύστημα πλοήγηση) προβάλλει τις πληροφορίες οδήγησης απευθείας στο οπτικό πεδίο του οδηγού. Με το πάτημα ενός πλήκτρου ο οδηγός μπορεί να επιλέξει τις πιο σπορ ενδείξεις Μ. Εκτός από το ψηφιακό ταχύμετρο, προβάλλει την επιλεγμένη ταχύτητα και ένα πολύχρωμο σύμβολο στροφών με ενδείξεις αλλαγής ταχύτητας. Επίσης προβάλλονται πληροφορίες πλοήγησης, η Ένδειξη Ορίων Ταχύτητας με προειδοποίηση απαγόρευσης προσπέρασης και συμβουλές πληροφόρησης και ψυχαγωγίας. Η προβολή στο ύψος των ματιών σημαίνει ότι ο οδηγός μπορεί να διατηρεί το βλέμμα του στο δρόμο. Το αποτέλεσμα είναι η βελτιωμένη ασφάλεια και μία μοναδική οδηγική εμπειρία.

DRIVING ASSISTANT.

Το πακέτο Driving Assistant συνδυάζει μια σειρά από συστήματα καμερών, όπως είναι η Προειδοποίηση Εγκατάλειψης Λωρίδας, η Προειδοποίηση Προσέγγισης και η Προειδοποίηση Πεζών με λειτουργία φρεναρίσματος στην πόλη.

Η Προειδοποίηση Εγκατάλειψης Λωρίδας ανιχνεύει τις διαγραμμίσεις των λωρίδων και σε περίπτωση που, άθελά του, ο οδηγός αρχίσει να παρεκκλίνει από τη λωρίδα του όταν κινείται με ταχύτητες από 70 km/h περίπου και άνω, τον προειδοποιεί με δονήσεις του τιμονιού και μια οπτική προειδοποιητική ένδειξη στον πίνακα οργάνων. Η λειτουργία προειδοποίησης δεν ενεργοποιείται εάν η αλλαγή λωρίδας είναι ηθελημένη, δηλαδή όταν έχει ενεργοποιηθεί το φλας.

Η Προειδοποίηση Προσέγγισης με λειτουργία φρεναρίσματος στην πόλη ανιχνεύει οχήματα, ενώ η Προειδοποίηση Πεζών με λειτουργία φρεναρίσματος στην πόλη ανιχνεύει πεζούς. Σε περίπτωση που το προπορευόμενο όχημα φρενάρει απότομα, η BMW σας αποκρίνεται άμεσα όταν είναι ενεργοποιημένη η Προειδοποίηση Προσέγγισης. Το σύστημα λειτουργεί βηματικά. Αρχικά προβάλλεται ένα σύμβολο προειδοποίησης, μετά το σύμβολο αρχίζει να αναβοσβήνει και ενεργοποιείται μία ακουστική προειδοποίηση. Τέλος, πραγματοποιείται ένα απαλό φρενάρισμα (σε ταχύτητες κάτω από 60 km/h). Η Προειδοποίηση Πεζών λειτουργεί σε ταχύτητες από 10 έως 60 km/h και ενεργοποιεί μία και μοναδική προειδοποίηση σε περίπτωση άμεσου κινδύνου. Εάν το σύστημα προειδοποιήσει τον οδηγό για πιθανή σύγκρουση, τα φρένα προετοιμάζονται κατάλληλα για ταχύτερη απόκριση. Σε κρίσιμες στιγμές, το σύστημα ενεργοποιεί τα φρένα. Αυτή η λειτουργία μπορεί να περιοριστεί κατά την οδήγηση στο σκοτάδι ή σε ομίχλη.

ΕΝΔΕΙΞΗ ΟΡΙΩΝ ΤΑΧΥΤΗΤΑΣ.

Πρώτα η ασφάλεια: η Ένδειξη Ορίων Ταχύτητας με πληροφορία απαγόρευσης προσπέρασης προβάλλει το τρέχον όριο ταχύτητας στον πίνακα οργάνων, καθώς και πληροφορίες για περιοχές όπου απαγορεύονται οι προσπεράσεις. Οι ενδείξεις αυτές εμφανίζονται στην Οθόνη πληροφοριών του πίνακα οργάνων και στο Head-Up Display. Μια ειδική κάμερα ανιχνεύει τις σχετικές πινακίδες στο δρόμο. Οι πληροφορίες από την κάμερα μεταβιβάζονται σε μια μονάδα ελέγχου, η οποία τις επεξεργάζεται μαζί με τα δεδομένα από το σύστημα πλοήγησης. Περιλαμβάνονται και άλλα στοιχεία, όπως π.χ. αισθητήρας βροχής, έτσι ώστε να καταγράφονται και τα μεταβλητά όρια ταχύτητας, για παράδειγμα, σε βρεγμένο οδόστρωμα ή σε συγκεκριμένες ώρες της ημέρας. Αυτό σημαίνει ότι ο οδηγός είναι πάντοτε πολύ καλά ενημερωμένος για τις συνθήκες του δρόμου. Απαιτείται το σύστημα πλοήγησης Business ή Professional.

Πολυχειριστήριο αφής iDrive Touch.

Το πολυχειριστήριο αφής iDrive Touch (μέρος του συστήματος πλοήγησης Professional) παρέχει άνετο έλεγχο του συστήματος iDrive με το ένα χέρι μόνο. Χάρη στο touchpad που είναι ενσωματωμένο στο πολυχειριστήριο, μπορείτε να εισαγάγετε εύκολα διάφορες πληροφορίες, όπως προορισμούς για το σύστημα πλοήγησης, γράφοντας με το χέρι. Μπορείτε επίσης να το χρησιμοποιήσετε για να αποκτήσετε πρόσβαση σε ένα ευρύ φάσμα λειτουργιών και ρυθμίσεων, καθώς και για να κάνετε κύλιση μέσα σε λίστες. Ο χειρισμός γίνεται ξεκούραστα και διαισθητικά, με τη βοήθεια της αίσθησης της αφής. Αυτό κάνει τα πράγματα ιδιαίτερα εύκολα για τον οδηγό, καθώς περιορίζει την απόσπαση της προσοχής του στο ελάχιστο. Όλες οι λειτουργίες που ελέγχονται με το πολυχειριστήριο μπορούν να προβληθούν βολικά στην Κεντρική Οθόνη Ελέγχου.

BMW SELECTIVE BEAM.

Με το BMW Selective Beam η νυχτερινή οδήγηση γίνεται πιο άνετη και πιο ασφαλής. Παρέχει εξαιρετική ορατότητα στο σκοτάδι χωρίς να «τυφλώνει» τους άλλους οδηγούς. Το BMW Selective Beam ανιχνεύει τους άλλους χρήστες του δρόμου και τους απομονώνει επιλεκτικά από την περιοχή διασποράς της φωτεινής δέσμης των φώτων πορείας. Η εμβέλεια της φωτεινής δέσμης ανέρχεται σε 400 m, πράγμα που εξασφαλίζει τον έγκαιρο εντοπισμό κινδύνων, καθώς και βελτιωμένη κατευθυντικότητα.

ΣΥΣΤΗΜΑ ΥΠΟΒΟΗΘΗΣΗΣ ΣΤΑΘΜΕΥΣΗΣ.

Το Σύστημα Υποβοήθησης Στάθμευσης διευκολύνει το παράλληλο παρκάρισμα. Είτε ενεργοποιημένο είτε απενεργοποιημένο, το σύστημα μετρά τις διαστάσεις κάθε «υποψήφιας» ελεύθερης θέσης στάθμευσης καθώς το αυτοκίνητο περνά δίπλα από αυτή με χαμηλή ταχύτητα (κάτω από 35 km/h) και σε απόσταση έως και 1,5 m από μια σειρά σταθμευμένων οχημάτων.

Όταν βρεθεί μια κατάλληλη θέση στάθμευσης, ο οδηγός απλώς ανάβει τα αλάρμ και το Σύστημα Υποβοήθησης Στάθμευσης αναλαμβάνει τον έλεγχο του συστήματος διεύθυνσης, ενώ ο οδηγός συνεχίζει να χειρίζεται τις ταχύτητες και τα πεντάλ του γκαζιού και του φρένου. Το σύστημα παρέχει επίσης οδηγίες στην Κεντρική Οθόνη Ελέγχου και εκπέμπει πρόσθετα ηχητικά σήματα. Έτσι, ο οδηγός δεν κουράζεται και μπορεί να απολαμβάνει ένα υψηλότερο επίπεδο ασφάλειας κατά το παρκάρισμα.

ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΚΑΜΕΡΩΝ.

Έλεγχος Απόστασης Παρκαρίσματος, Surround View και Κάμερα οπισθοπορείας: απολαύστε ένα ξεκάθαρο οπτικό πεδίο της περιοχής γύρω από το αυτοκίνητο όταν κάνετε ελιγμούς για το παρκάρισμα ή την έξοδο.
Ο Έλεγχος Απόστασης Παρκαρίσματος (PDC) μπροστά και πίσω σας επιτρέπει να παρκάρετε με ασφάλεια και άνεση με τη βοήθεια οπτικών και ακουστικών σημάτων.
Το Surround View δείχνει το αυτοκίνητο στην Κεντρική Οθόνη Ελέγχου με την προβολή κάτοψης. Το συνοδευτικό σύστημα Side View εγγυάται την καλύτερη ορατότητα σε δύσκολες εξόδους δρόμων. Η κάμερα οπισθοπορείας σας παρέχει χρήσιμη υποστήριξη όταν σταθμεύετε με την όπισθεν με ταχύτητα κάτω από 20 km/h

ΕΝΕΡΓΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ.

H Ενεργή Προστασία είναι ένα σύστημα προληπτικής προστασίας επιβατών, το οποίο παρέχεται από το BMW ConnectedDrive.

Όταν φορεθούν οι μπροστινές ζώνες ασφαλείας, ενεργοποιούνται αυτόματα οι προεντατήρες ζωνών μόλις το αυτοκίνητο αρχίσει να κινείται. Εάν προκύψει μια κρίσιμη κατάσταση στον δρόμο, αυξάνεται η δύναμη συγκράτησης των μπροστινών ζωνών ασφαλείας και κλείνουν τα πλαϊνά παράθυρα – όπως και η συρόμενη οροφή, εφόσον υπάρχει. Κρίσιμη κατάσταση θεωρείται, για παράδειγμα, μια απόπειρα ακινητοποίησης έκτακτης ανάγκης από τον οδηγό ή η περίπτωση που το αυτοκίνητο παρουσιάζει υπερβολικές τάσεις υποστροφής ή υπερστροφής.

Εάν το αυτοκίνητο εξοπλίζεται με Προειδοποίηση Προσέγγισης ή Προειδοποίηση Προσέγγισης με λειτουργία φρεναρίσματος, μπορούν να αναγνωριστούν εκ των προτέρων οι πιθανοί κίνδυνοι πρόσκρουσης με κινούμενα ή σταθμευμένα αυτοκίνητα (εντός των ορίων του συστήματος).

Σε ορισμένες περιπτώσεις, το σύστημα ακινητοποιεί το αυτοκίνητο χωρίς οποιαδήποτε επέμβαση από τον οδηγό. Αυτό βοηθά στον περιορισμό των επακόλουθων συγκρούσεων και στην ελαχιστοποίηση των ζημιών.

Επιπλέον, η Υποβοήθηση Επαγρύπνησης παρακολουθεί συνεχώς τη συμπεριφορά του οδηγού στο τιμόνι για τυχόν ενδείξεις κόπωσης. Το σύστημα αναλύει τη συμπεριφορά του οδηγού στο τιμόνι και αποκρίνεται με ένα μήνυμα στην Κεντρική Οθόνη Ελέγχου που προτρέπει τον οδηγό να κάνει ένα διάλειμμα, όταν διαπιστώσει μη φυσιολογική συμπεριφορά οδήγησης.