ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΙΚΟ CONCEPT. ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑ. ΑΠΟΔΟΤΙΚΟΤΗΤΑ.

Αεροδυναμική και διαχείριση ενέργειας.

ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΙΚΟ CONCEPT. ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑ. ΑΠΟΔΟΤΙΚΟΤΗΤΑ.

Αεροδυναμική και διαχείριση ενέργειας.

Κάθε BMW διαθέτει τις τεχνολογίες του BMW EfficientDynamics, όπως είναι η λειτουργία Automatic Start/Stop, η Ανάκτηση Ενέργειας από την Πέδηση και η Ηλεκτρομηχανική Υποβοήθηση Συστήματος Διεύθυνσης, στο βασικό εξοπλισμό της. Ο συνδυασμός αυτών των τεχνολογιών για την παροχή ενός έξυπνου συστήματος διαχείρισης ενέργειας εξασφαλίζει από σήμερα κιόλας τη βιώσιμη κινητικότητα του αύριο. Ειδικότερα, η αεροδυναμικά βελτιστοποιημένη σχεδίαση επιτυγχάνει ακόμα πιο εντυπωσιακά αποτελέσματα, προσφέροντας περισσότερη δυναμική και αποδοτικότητα.

ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΙΚΟ CONCEPT. ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑ. ΑΠΟΔΟΤΙΚΟΤΗΤΑ.Αεροδυναμική και διαχείριση ενέργειας.

Κάθε BMW διαθέτει τις τεχνολογίες του BMW EfficientDynamics, όπως είναι η λειτουργία Automatic Start/Stop, η Ανάκτηση Ενέργειας από την Πέδηση και η Ηλεκτρομηχανική Υποβοήθηση Συστήματος Διεύθυνσης, στο βασικό εξοπλισμό της. Ο συνδυασμός αυτών των τεχνολογιών για την παροχή ενός έξυπνου συστήματος διαχείρισης ενέργειας εξασφαλίζει από σήμερα κιόλας τη βιώσιμη κινητικότητα του αύριο. Ειδικότερα, η αεροδυναμικά βελτιστοποιημένη σχεδίαση επιτυγχάνει ακόμα πιο εντυπωσιακά αποτελέσματα, προσφέροντας περισσότερη δυναμική και αποδοτικότητα.

ΑΕΡΟΔΥΝΑΜΙΚΕΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ.

Μικρές λεπτομέρειες, μεγάλα οφέλη.

Οι καλές ιδέες δεν χρειάζεται πάντα να είναι πολύπλοκες: Χάρη σε μια σειρά από στοχευμένες αεροδυναμικές επεμβάσεις, όπως είναι ο έλεγχος ροής αέρα, η ενεργή πίσω αεροτομή ή η Αεροκουρτίνα στην μπροστινή ποδιά, η BMW σας είναι σε θέση να επιτύχει έναν βελτιστοποιημένο συντελεστή αεροδυναμικής αντίστασης. Αυτό έχει θετικό αντίκτυπο στην αποδοτικότητα και την οδηγική ευστάθεια ενώ, παράλληλα, μειώνει επίσης το επίπεδο θορύβου στην καμπίνα. Διαπιστώστε το μόνοι σας.

Ενεργή πίσω αεροτομή.

Καθώς αυξάνεται η ταχύτητα, αυξάνονται και οι δυνάμεις που ασκούνται στο αμάξωμα του αυτοκινήτου. Σε ταχύτητα 110 km/h, η ενεργή πίσω αεροτομή εκτείνεται αυτόματα. Έτσι, μειώνεται η αεροδυναμική αντίσταση, βελτιστοποιείται το κράτημα στο δρόμο και ελαττώνεται η άνωση στους πίσω άξονες. Επιπλέον, μειώνεται και η κατανάλωση καυσίμου και, κατ' επέκταση, οι εκπομπές CO2. Σε ταχύτητα 70 km/h, η ενεργή πίσω αεροτομή αποσύρεται αυτόματα.

Air Curtain

Ενώ εσείς έχετε τον έλεγχο του αυτοκινήτου σας, η Αεροκουρτίνα φροντίζει για τον έλεγχο της ροής αέρα. Αυτό επιτυγχάνεται μειώνοντας την αντίσταση του αμαξώματος στον αέρα με έναν εντυπωσιακά απλό, πλην όμως άκρως αποδοτικό τρόπο. Οι στενοί αεραγωγοί της, που έχουν μειούμενη διατομή, επιταχύνουν τη ροή αέρα και την κατευθύνουν πέρα από τους τροχούς. Έτσι, περιορίζονται οι στροβιλισμοί του αέρα στους θόλους των τροχών και μειώνεται η οπισθέλκουσα που ασκείται στο αμάξωμα και, κατά συνέπεια, και τα επίπεδα κατανάλωσης καυσίμου και εκπομπών CO2.

Έλεγχος ροής αέρα.

Ο έλεγχος ροής αέρα γνωρίζει πότε ο κινητήρας, τα φρένα και άλλα εξαρτήματα χρειάζονται αέρα και ανοίγει αυτόματα τα ενεργά πτερύγια. Όταν δεν απαιτείται πλέον περαιτέρω εισαγωγή αέρα, τα κλείνει ξανά. Αυτό βελτιώνει την αεροδυναμική και ελαττώνει την κατανάλωση καυσίμου.

Air Blade.

Το Air Blade είναι μια προέκταση των πίσω κολώνων με αιχμηρά άκρα η οποία διαχωρίζει τη ροή αέρα και, με τον τρόπο αυτό, μειώνει το απόρρευμα αέρα πίσω από το αυτοκίνητο. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση της αεροδυναμικής αντίστασης στο πίσω μέρος, πράγμα που, με τη σειρά του, οδηγεί σε μείωση τόσο της κατανάλωσης καυσίμου όσο και των εκπομπών CO2.

Ζάντες Aero.

Πηγαίνουν με άνεση "κόντρα στον άνεμο": Οι αεροδυναμικές ζάντες βελτιστοποιημένης ροής αέρα σε σχέδιο τουρμπίνας κατευθύνουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τη ροή του αέρα κατά μήκος των πλευρών του αυτοκινήτου, ενισχύοντας έτσι τα αεροδυναμικά χαρακτηριστικά του.

Air Breather.

Επιταχύνετε. Κινείστε όλο και πιο γρήγορα. Παρ' όλα αυτά, νιώθετε ότι δεν υπάρχει αεροδυναμική αντίσταση. Αυτό συμβαίνει επειδή το Air Breather διοχετεύει τον αέρα προς τους μπροστινούς τροχούς. Έτσι, μειώνονονται οι αναταράξεις στους θόλους των τροχών και εμποδίζονται οι στροβιλισμοί αέρα. Το αποτέλεσμα είναι η μείωση της κατανάλωσης καυσίμου και των εκπομπών CO2.

Η ΑΕΡΟΔΥΝΑΜΙΚΗ ΣΤΟ BMW i8.

Αεροδυναμικό αμάξωμα, εντυπωσιακό σφηνοειδές σχήμα, χαμηλό βάρος – το BMW i8 προβάλλει ξεκάθαρα το χαρακτήρα του ως καθαρόαιμο σπορ αυτοκίνητο. Μια σειρά αεροδυναμικά βελτιστοποιημένων χαρακτηριστικών διασφαλίζει την ταυτόχρονη επίτευξη μέγιστης δυναμικής και βέλτιστης αποδοτικότητας. Ένα παράδειγμα αυτού του concept αποτελούν τα πίσω φώτα LED, που έχουν δημιουργηθεί με βάση τη σχεδιαστική μέθοδο "layering" και είναι κατασκευασμένα ως κανάλια αέρα μέσα από τα οποία διέρχεται η ροή αέρα.

Κατανάλωση καυσίμου σε μικτό κύκλο σε l/100 km: 2.1
Εκπομπές CO2 σε μικτό κύκλο σε g/km: 49
Κατανάλωση ηλεκτρικής ισχύος σε kWh/100 km: 11.9

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ.

Οικονομική οδήγηση. Απεριόριστη απόλαυση.

Πρωτοποριακές τεχνολογίες, όπως η Ηλεκτρική Υποβοήθηση Συστήματος Διεύθυνσης, η λειτουργία ECO PRO ή η Ανάκτηση Ενέργειας από την Πέδηση, επιτυγχάνουν από κοινού οικονομία ενέργειας – εξασφαλίζοντας, έτσι, μεγαλύτερη οδηγική απόλαυση. Εδώ σας παρουσιάζουμε αυτές τις λειτουργίες.

Ανάκτηση Ενέργειας από την Πέδηση.

Πατάτε φρένο. Ακριβώς τη στιγμή που το κάνετε, παράγεται ενέργεια. Πολύτιμη κινητική ενέργεια που μπορεί να αξιοποιηθεί. Η Ανάκτηση Ενέργειας από την Πέδηση μετατρέπει αυτή την ενέργεια σε ηλεκτρική, την οποία χρησιμοποιεί για τη φόρτιση της μπαταρίας, αντί να την αφήσει να πάει χαμένη. Με τον τρόπο αυτό, περιορίζεται επίσης η ισχύς του κινητήρα που απαιτείται για τη φόρτιση της μπαταρίας, πράγμα που, με τη σειρά του, οδηγεί σε μείωση της κατανάλωσης καυσίμου και των εκπομπών ρύπων.

Λειτουργία ECO PRO.

Συγκεντρωθείτε στην οδηγική απόλαυση. Η αποδοτικότητα είναι στη διάθεσή σας με το πάτημα ενός πλήκτρου. Η λειτουργία ECO PRO μπορεί να επιτύχει οικονομία καυσίμου κατά έως και 20%, χωρίς εσείς να κάνετε απολύτως τίποτα. Ένα περαιτέρω 5% καυσίμου περίπου μπορεί επίσης να εξοικονομηθεί με τη χρήση άλλων, πρόσθετων λειτουργιών. Η συνολική οικονομία μετατρέπεται σε αριθμό χιλιομέτρων που μπορείτε ακόμα να διανύσετε και εμφανίζεται ως πρόσθετη αυτονομία στην οθόνη του υπολογιστή ταξιδιού. Έτσι, μπορείτε να βλέπετε ανά πάσα στιγμή πόση απόσταση έχετε ακόμα στη διάθεσή σας για να καλύψετε.

Ηλεκτρική Υποβοήθηση Συστήματος Διεύθυνσης.

Τα συμβατικά συστήματα που παρέχουν υποστήριξη στον οδηγό όσον αφορά τη διεύθυνση είναι υδραυλικής λειτουργίας. Βρίσκονται σε κατάσταση μόνιμης λειτουργίας – ακόμα και όταν ο οδηγός δεν μετακινεί καν το τιμόνι. Αυτό κοστίζει σε ενέργεια. Στην περίπτωση της Ηλεκτρικής Υποβοήθησης Συστήματος Διεύθυνσης, ένας ηλεκτροκινητήρας αντικαθιστά το υδραυλικό σύστημα και ενεργοποιείται μόνο όταν ο οδηγός στρίβει πράγματι το τιμόνι. Στις ευθείες ή κατά το στρίψιμο με σταθερή γωνία στροφής του τιμονιού, το σύστημα αυτό δεν παρεμβαίνει και, άρα, δεν καταναλώνει ενέργεια. Έτσι, μειώνεται η κατανάλωση καυσίμου ενώ, συγχρόνως, διατηρείται η χαρακτηριστική δυναμική εμπειρία οδήγησης BMW.

Πρόσθετη αυτονομία.

Η βελτιστοποιημένη από πλευράς κατανάλωσης καυσίμου λειτουργία ECO PRO εξασφαλίζει την έξυπνη προσαρμογή των παραμέτρων του πεντάλ του γκαζιού και του συστήματος μετάδοσης, αλλά και της στρατηγικής ελέγχου του συστήματος θέρμανσης/κλιματισμού. Οι συμβουλές ECO PRO σας βοηθούν να βελτιώσετε την οδηγική σας συμπεριφορά, ενώ η ένδειξη πρόσθετης αυτονομίας σας ενημερώνει για το πόσα επιπλέον χιλιόμετρα έχετε κερδίσει χάρη στην οδήγηση με βελτιστοποιημένη κατανάλωση καυσίμου στα πλαίσια της χρήσης της λειτουργίας ECO PRO.

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΓΙΑ ΑΠΟΔΟΤΙΚΗ ΟΔΗΓΗΣΗ.

Κάθε ξεχωριστό πλαίσιο συνθηκών οδήγησης απαιτεί διαφορετικές ενέργειες. Οι τεχνολογίες εξοικονόμησης ενέργειας, όπως η Ένδειξη Σημείου Αλλαγής Ταχύτητας ή η λειτουργία Auto Stop/Start, βοηθούν τον οδηγό να επιλέξει ένα καλύτερο "σχέδιο δράσης" και, έτσι, να οδηγεί πιο αποδοτικά.

 • Ένδειξη Σημείου Αλλαγής Ταχύτητας

  Το "κλειδί" της αποδοτικότητας είναι η επιλογή της κατάλληλης στιγμής για αλλαγή ταχύτητας. Η πιο αποδοτική σχέση στο κιβώτιο σε οποιαδήποτε δεδομένη χρονική στιγμή υπολογίζεται με βάση τις τρέχουσες συνθήκες οδήγησης, σε συνδυασμό με τις στροφές του κινητήρα, και προβάλλεται στην οθόνη πληροφοριών του αυτοκινήτου.
  Το σύστημα αναγνωρίζει επίσης τη γρήγορη επιτάχυνση και καθυστερεί τις υποδείξεις του ανάλογα, μέχρι ο κινητήρας να ανεβάσει στροφές. Συγκριτικές δοκιμές έχουν δείξει ότι τα αυτοκίνητα με Ένδειξη Σημείου Αλλαγής Ταχύτητας καταναλώνουν περίπου 4% λιγότερο καύσιμο.

 • Λειτουργία Auto Start/Stop

  Εξοικονομήστε καύσιμο με αποδοτικό τρόπο: Η Λειτουργία Auto Start/Stop εξασφαλίζει ότι καταναλώνεται καύσιμο μόνο όταν το αυτοκίνητο κινείται. Όταν το αυτοκίνητο σταματά προσωρινά, για παράδειγμα, σε κόκκινο φανάρι ή σε ένα μποτιλιάρισμα, η Λειτουργία Auto Start/Stop εξοικονομεί καύσιμο σβήνοντας απλώς τον κινητήρα. Μόλις ο οδηγός πατήσει το συμπλέκτη (χειροκίνητο κιβώτιο) ή αφήσει το πεντάλ του φρένου (κιβώτιο Steptronic), ο κινητήρας τίθεται και πάλι σε λειτουργία αυτόματα, μέσα σε κλάσματα του δευτερολέπτου.

 • Ελαστικά με μειωμένη αντίσταση κύλισης.

  Στον αυτοκινητόδρομο. Στην πόλη. Οπουδήποτε. Όπου και αν κινείστε, τα ελαστικά σας υποβάλλονται συνεχώς σε ισχυρές δυνάμεις κατά την οδήγηση. Κατά την επαφή τους με το δρόμο, το σχήμα τους αλλάζει. Αυτή η παραμόρφωση αναστρέφεται μόνο όταν πάψει πλέον να υφίσταται επαφή με το δρόμο. Στα ελαστικά με μειωμένη αντίσταση κύλισης χρησιμοποιούνται ειδικά υλικά για την ενίσχυση του πέλματος και των πλαϊνών τοιχωμάτων, τα οποία περιορίζουν τις κάμψεις και το λυγισμό σε σύγκριση με τα ελαστικά συμβατικής σχεδίασης – αυτό οδηγεί σε σημαντική μείωση της κατανάλωσης καυσίμου και των εκπομπών ρύπων.

ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ ΚΑΥΣΙΜΟΥ ΚΑΙ ΕΚΠΟΜΠΕΣ ΡΥΠΩΝ CO2.

Περισσότερες πληροφορίες για τις τιμές κατανάλωσης καυσίμου και τις εκπομπές CO₂ των νέων επιβατικών αυτοκινήτων μπορείτε να βρείτε στο έντυπο "Οδηγός οικονομίας καυσίμου και εκπομπών CO₂ νέων επιβατικών αυτοκινήτων", που διατίθεται χωρίς χρέωση σε όλο το Δίκτυο Επίσημων Εμπόρων BMW.