ΑΝΕΛΕΗΤΟΣ ΔΥΝΑΜΙΣΜΟΣ. ΑΣΥΜΒΙΒΑΣΤΗ ΑΠΟΔΟΤΙΚΟΤΗΤΑ.

BMW EfficientDynamics στην BMW Σειρά 2 Coupé.

Η νέα BMW Σειρά 2 Coupé δεν σταματά πουθενά: περισσότερες επιδόσεις, πιο σπορ χαρακτήρας, πιο ενθουσιώδης. Συγχρόνως παρουσιάζεται αρκετά φειδωλή εκεί που πρέπει: μικρότερη κατανάλωση καυσίμου και λιγότερες εκπομπές ρύπων. Λειτουργία ECO PRO, Ανάκτηση Ενέργειας από την Πέδηση ή λειτουργία Automatic Start/Stop - το coupé γνωρίζει πώς να χρησιμοποιεί τα έξυπνα μέτρα BMW EfficientDynamics. Με την αεροδυναμική του σχεδίαση, η BMW Σειρά 2 Coupé αποκτά μία ιδιαίτερα κομψή εμφάνιση.

ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ECO PRO.

Η λειτουργία ECO PRO βοηθά τους οδηγούς να μειώσουν την κατανάλωση καυσίμου σε ποσοστό έως και 20%, ανάλογα με το προσωπικό τους στιλ οδήγησης – σύμφωνα με μια μελέτη με αντικείμενο την κατανάλωση καυσίμου, που έχει εκπονηθεί από την ίδια την BMW. Οι τρεις πρόσθετες λειτουργίες, δηλαδή η λειτουργία του κινητήρα χωρίς φορτίο (μόνον με κιβώτιο Steptronic), η Προνοητική Υποβοήθηση Πορείας και η Διαδρομή ECO PRO (και οι δύο διαθέσιμες μόνο με το σύστημα πλοήγησης Professional), αφήνουν ακόμα περισσότερα περιθώρια για οικονομία.
Η λειτουργία του κινητήρα χωρίς φορτίο αποσυνδέει το συγκρότημα κίνησης-μετάδοσης από τον κινητήρα, κάνοντας το όχημα να κινείται μόνο με την επίδραση της αδράνειας, χωρίς επιπλέον ισχύ εισόδου. Αυτό γίνεται μόλις ο οδηγός αφήσει το πεντάλ του γκαζιού ενώ το αυτοκίνητο κινείται με ταχύτητες από 50 έως 160 km/h χωρίς να φρενάρει και με την προϋπόθεση ότι η Προνοητική Υποβοήθηση Πορείας δεν έχει ανιχνεύσει αλλαγή του ισχύοντος ορίου ταχύτητας.
Χρησιμοποιώντας δεδομένα από το σύστημα πλοήγησης, η Προνοητική Υποβοήθηση Πορείας μπορεί να αναγνωρίσει στροφές, κατοικημένες περιοχές, όρια ταχύτητας και εξόδους αυτοκινητοδρόμων και παρέχει υποδείξεις στον οδηγό να ελαττώσει ταχύτητα εκ των προτέρων.
Ανάλογα με το προσωπικό στιλ οδήγησης, την πυκνότητα της κυκλοφορίας στους δρόμους και τις οδικές συνθήκες, η Διαδρομή ECO PRO δείχνει στον οδηγό την πιο αποδοτική διαδρομή. Η οθόνη του υπολογιστή ταξιδιού εμφανίζει το ποσοστό καυσίμου που μπορεί να εξοικονομηθεί με τη χρήση της Διαδρομής ECO PRO.

ΑΕΡΟΔΥΝΑΜΙΚΗ.

Ολόκληρη η σχεδίαση του αυτοκινήτου είναι μάρτυρας της φιλοσοφίας του BMW EfficientDynamics. Χάρη στις ρέουσες γραμμές της σιλουέτας του, παρουσιάζει απίστευτη αεροδυναμική συμπεριφορά. Η μπροστινή ποδιά είναι ένα κυρίαρχο σχεδιαστικό χαρακτηριστικό που ενσαρκώνει τη φιλοσοφία του BMW EfficientDynamics. Η ενσωματωμένη Αεροκουρτίνα καθοδηγεί τον αέρα μέσα από δύο κάθετες εισαγωγές αέρα και κατά μήκος των θόλων των μπροστινών τροχών. Αφού επιταχυνθεί με αυτόν τον τρόπο, η ροή του αέρα σχηματίζει ένα είδος «κουρτίνας» στην εξωτερική πλευρά των τροχών. Αυτές οι πρωτοποριακές τεχνολογίες μειώνουν τις περιδινήσεις και την αντίσταση του αέρα, πράγμα το οποίο, με τη σειρά του, επιφέρει σημαντική μείωση της κατανάλωσης καυσίμου. Το επίπεδο κάλυμμα της κάτω επιφάνειας του αμαξώματος, το οποίο «θωρακίζει» και το διαμέρισμα του κινητήρα και τον πίσω άξονα, είναι μία ακόμα λεπτομέρεια που βελτιώνει σε μεγάλο βαθμό την αεροδυναμική συμπεριφορά του αυτοκινήτου. Αυτά τα νέα στοιχεία βελτίωσης δεν προσφέρουν μόνο εξαιρετικά πλεονεκτήματα σε ό,τι αφορά την αεροδυναμική, αλλά παρέχουν και καλύτερη ηχομόνωση και μεγαλύτερη προστασία από τη σκουριά
.

ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ AUTOMATIC START/STOP.

Η λειτουργία Automatic Start/Stop εξασφαλίζει ότι καταναλώνεται καύσιμο μόνο όταν το αυτοκίνητο όντως κινείται. Όταν το αυτοκίνητο είναι σταματημένο σε κόκκινο φανάρι ή βρίσκεται σε μποτιλιάρισμα με συχνά σταματήματα και ξεκινήματα, η λειτουργία Automatic Start/Stop εξοικονομεί καύσιμο σβήνοντας τον κινητήρα μόλις αρχίσει να λειτουργεί στο ρελαντί και ο οδηγός πάρει το πόδι του από το πεντάλ του συμπλέκτη (χειροκίνητο κιβώτιο) ή όταν ο οδηγός φρενάρει και ακινητοποιήσει εντελώς το αυτοκίνητο (κιβώτιο Steptronic).
Μια ένδειξη στην Οθόνη Πληροφοριών δείχνει ότι η λειτουργία Automatic Start/Stop είναι ενεργοποιημένη. Μόλις ο οδηγός βάλει ταχύτητα (κιβώτιο Steptronic) ή πάρει το πόδι του από το πεντάλ του φρένου (αυτόματο κιβώτιο), ο κινητήρας τίθεται από μόνος του ξανά σε λειτουργία αμέσως.
Η λειτουργία Automatic Start/Stop, σε καμία περίπτωση, δεν υποβαθμίζει την οδηγική άνεση και την ασφάλεια, αφού παραμένει ανενεργή εάν ο κινητήρας δεν έχει φτάσει στην ιδανική θερμοκρασία λειτουργίας, το εσωτερικό δεν έχει ψυχθεί/θερμανθεί επαρκώς, το επίπεδο φόρτισης της μπαταρίας είναι χαμηλό ή εάν ο οδηγός στρίβει το τιμόνι.
Μια κεντρική μονάδα ελέγχου επανεκκινεί τον κινητήρα εάν χρειαστεί, ακόμα και όταν το αυτοκίνητο είναι σταματημένο – για παράδειγμα, εάν το αυτοκίνητο αρχίσει να κυλά προς τα εμπρός ή εάν θαμπώσει το παρμπρίζ. Η λειτουργία Automatic Start/Stop μπορεί να απενεργοποιηθεί εντελώς, οποιαδήποτε στιγμή, με το απλό πάτημα ενός πλήκτρου.

ΑΝΑΚΤΗΣΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΔΗΣΗ.

Κάθε φορά που φρενάρετε, παράγεται κινητική ενέργεια, η οποία, μέχρι πρότινος, πήγαινε χαμένη. Η Ανάκτηση Ενέργειας από την Πέδηση αξιοποιεί αυτό το ενεργειακό δυναμικό που μέχρι τώρα έμενε ανεκμετάλλευτο. Το σύστημα δεσμεύει την ενέργεια που απελευθερώνεται κάθε φορά που ο οδηγός φρενάρει ή αφήνει το πεντάλ του γκαζιού και τη μετατρέπει σε ηλεκτρική. Στη συνέχεια, αυτή η κινητική ενέργεια χρησιμοποιείται για τη φόρτιση της μπαταρίας του αυτοκινήτου. Χάρη σε αυτό το σύστημα έξυπνης διαχείρισης ενέργειας, ο εναλλάκτης δεν χρειάζεται πλέον να λειτουργεί συνέχεια, γεγονός που συνεπάγεται μείωση των καταπονήσεών του. Το αποτέλεσμα είναι μειωμένη κατανάλωση καυσίμου και αυξημένες επιδόσεις – δηλαδή, οι κλασικές αρχές της φιλοσοφίας του BMW EfficientDynamics.

ΚΙΒΩΤΙΟ 8 ΣΧΕΣΕΩΝ STEPTRONIC.

Το κιβώτιο 8 σχέσεων Steptronic δημιουργεί νέα σημεία αναφοράς όσον αφορά την άνεση και τις δυναμικές επιδόσεις και αποτελεί ένα από τα κυριότερα στοιχεία του BMW EfficientDynamics. Η ασυνήθιστα πυκνή κλιμάκωση των σχέσεων μετάδοσης εξασφαλίζει άριστη απόδοση της ισχύος σε κάθε ταχύτητα. Αυτό μειώνει σημαντικά την κατανάλωση καυσίμου και επιτρέπει συγχρόνως στον οδηγό να απολαμβάνει βελτιωμένη σπορ οδική συμπεριφορά και πιο δυναμικές επιδόσεις. Ειδικότερα στις υψηλές ταχύτητες, οι πρόσθετες σχέσεις μετάδοσης μειώνουν τις στροφές του κινητήρα, περιορίζοντας έτσι την κατανάλωση καυσίμου αλλά και τον θόρυβο του κινητήρα.
Σε αυτό συμβάλλει και ο συμπλέκτης μετατροπής – ακόμα και όταν οι αλλαγές ταχυτήτων γίνονται χειροκίνητα. Σε συνδυασμό με τις γρήγορες μεταβάσεις σε όλο το φάσμα στροφών του κινητήρα και την υψηλή ακρίβεια συντονισμού της μετάδοσης, ο συμπλέκτης μετατροπής παρέχει εξαιρετικά υψηλό επίπεδο άνεσης κατά τις αλλαγές ταχυτήτων και μειώνει σε μεγάλο βαθμό το θόρυβο.
Χάρη στο κιβώτιο 8 σχέσεων Steptronic από το BMW EfficientDynamics, είναι πλέον δυνατή η ενεργή ενίσχυση των επιδόσεων στα αυτοκίνητα που είναι εξοπλισμένα με το νέο Προνοητικό Συγκρότημα Κίνησης-Μετάδοσης μέσω του διακόπτη Driving Experience. Στη λειτουργία "Sport", ο έλεγχος του συστήματος μετάδοσης χρησιμοποιεί δεδομένα από το σύστημα πλοήγησης προκειμένου να παρέχει ακόμα πιο δυναμική απόκριση με βάση τα χαρακτηριστικά της εκάστοτε διαδρομής. Όπως υποδηλώνει το όνομά της, η λειτουργία "Comfort" προσφέρει ένα πρόγραμμα αλλαγής ταχυτήτων που εστιάζει στην άνεση, με λιγότερες αλλαγές.

ΕΝΔΕΙΞΗ ΣΗΜΕΙΟΥ ΑΛΛΑΓΗΣ ΤΑΧΥΤΗΤΑΣ.

Οι βέλτιστες αλλαγές ταχυτήτων που γίνονται στο σωστό χρόνο μπορούν να συμβάλλουν στην εξοικονόμηση καυσίμου, τόσο στην οδήγηση εντός πόλης όσο και στις διαδρομές μεγάλων αποστάσεων. Βελτιστοποιημένες αλλαγές ταχυτήτων, χαμηλότερη κατανάλωση καυσίμου – το ηλεκτρονικό σύστημα του κινητήρα υπολογίζει την πιο αποδοτική σχέση μετάδοσης στο κιβώτιο ταχυτήτων βάσει των συνθηκών οδήγησης και των στροφών του κινητήρα. Στην Οθόνη Πληροφοριών ανάβει ένα βέλος που σας δείχνει πότε να επιλέξετε μεγαλύτερη ή μικρότερη σχέση στο κιβώτιο για να επιτύχετε πιο οικονομική οδήγηση. Το σύστημα αναγνωρίζει, επίσης, πότε επιταχύνετε γρήγορα και καθυστερεί τις υποδείξεις του ανάλογα, μέχρι να επανέλθει ο κινητήρας στις φυσιολογικές στροφές λειτουργίας. Στη λειτουργία χειροκίνητων αλλαγών, ο οδηγός που έχει στη διάθεσή του ένα κιβώτιο Steptronic θα λαμβάνει και συστάσεις για τις αλλαγές. Συγκριτικές δοκιμές έχουν δείξει ότι τα αυτοκίνητα με Ένδειξη Σημείου Αλλαγής Ταχύτητας καταναλώνουν περίπου 4% λιγότερο καύσιμο.