ΑΣΥΜΒΙΒΑΣΤΗ ΚΑΙ ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΚΑ ΔΥΝΑΜΙΚΗ.

Σύστημα BMW EfficientDynamics στην BMW X4.

Η BMW X4 αποτελεί τρανταχτή εξαίρεση στα επίπεδα κατανάλωσης καυσίμου και εκπομπών CO2. Οι νεότερες τεχνολογίες BMW EfficientDynamics και η αεροδυναμική σχεδίαση εγγυώνται χαμηλές τιμές χωρίς συμβιβασμούς στον τομέα των επιδόσεων και της δυναμικής.

ΑΕΡΟΔΥΝΑΜΙΚΗ.

Ολόκληρη η σχεδίαση του αυτοκινήτου είναι μάρτυρας της φιλοσοφίας του BMW EfficientDynamics. Κάθε αυτοκίνητο BMW έχει να επιδείξει εξαιρετικές τιμές αεροδυναμικής αντίστασης χάρη στα αεροδυναμικά βελτιστοποιημένα στοιχεία, τα οποία με τη σειρά τους έχουν θετικό αντίκτυπο στην αποδοτικότητα και την κατανάλωση καυσίμου. Για παράδειγμα, το επίπεδο κάλυμμα του δαπέδου με ποδιά κινητήρα και ποδιά πίσω άξονα βελτιώνει τη συνολική αεροδυναμική του αυτοκινήτου.

Αυτά τα νέα στοιχεία δεν προσφέρουν μόνο εξαιρετικά πλεονεκτήματα σε ό,τι αφορά την αεροδυναμική, αλλά παρέχουν και καλύτερη ηχομόνωση και μεγαλύτερη προστασία από τη σκουριά. Άλλες καινοτομίες στον τομέα της αεροδυναμικής είναι η ακμή της πίσω αεροτομής και οι αεροδυναμικά βελτιωμένοι εξωτερικοί καθρέπτες. Αυτοί, εκτός από την αεροδυναμική, βελτιώνουν και την ακουστική και προστατεύουν τα πλευρικά παράθυρα από τους ρύπους.

ΕΞΥΠΝΗ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΧΑΜΗΛΟΥ ΒΑΡΟΥΣ

ΕΞΥΠΝΗ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΧΑΜΗΛΟΥ ΒΑΡΟΥΣ

Στην κατασκευή της BMW X4 χρησιμοποιείται ένα ευρύ φάσμα υλικών υψηλής τεχνολογίας: αλουμίνιο χαμηλού βάρους, χάλυβας υψηλής αντοχής, προηγμένης τεχνολογίας συνθετικά υλικά και μαγνήσιο.
Αυτή η έξυπνη κατασκευή χαμηλού βάρους μειώνει το βάρος του αυτοκινήτου, εξασφαλίζει εξαιρετική ακαμψία αμαξώματος, αυξάνει την παθητική ασφάλεια και βελτιώνει τη δυναμική.

ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ECO PRO.

Η λειτουργία ECO PRO βοηθά τους οδηγούς να μειώσουν την κατανάλωση καυσίμου σε ποσοστό έως και 20%, ανάλογα με το προσωπικό τους στιλ οδήγησης – σύμφωνα με μια μελέτη με αντικείμενο την κατανάλωση καυσίμου, που έχει εκπονηθεί από την ίδια την BMW. Ακόμα μεγαλύτερη οικονομία είναι δυνατό να επιτευχθεί με τη λειτουργία "πλεύσης" (διαθέσιμη μόνο με το κιβώτιο 8 σχέσεων Steptronic), την Υποβοήθηση Προνοητικής Οδήγησης και τη Διαδρομή ECO PRO (οι δύο τελευταίες είναι διαθέσιμες μόνο με το σύστημα πλοήγησης Professional).

 • Λειτουργία «πλεύσης»

  Η λειτουργία ECO PRO βοηθά τους οδηγούς να μειώσουν την κατανάλωση καυσίμου σε ποσοστό έως και 20%, ανάλογα με το προσωπικό τους στιλ οδήγησης – σύμφωνα με μια μελέτη με αντικείμενο την κατανάλωση καυσίμου, που έχει εκπονηθεί από την ίδια την BMW. Ακόμα μεγαλύτερη οικονομία είναι δυνατό να επιτευχθεί με τη λειτουργία "πλεύσης" (διαθέσιμη μόνο με το κιβώτιο 8 σχέσεων Steptronic), την Υποβοήθηση Προνοητικής Οδήγησης και τη Διαδρομή ECO PRO (οι δύο τελευταίες είναι διαθέσιμες μόνο με το σύστημα πλοήγησης Professional).

 • Ενεργό Cruise Control με λειτουργία Stop&Go στη λειτουργία ECO PRO

  Σε συνδυασμό με το Ενεργό Cruise Control, στη λειτουργία ECO PRO, το αυτοκίνητο επιταχύνει πιο αποδοτικά μέχρι να αποκτήσει την επιθυμητή ταχύτητα μετά από φρενάρισμα.

 • Υποβοήθηση Προνοητικής Οδήγησης

  Χρησιμοποιώντας δεδομένα από το σύστημα πλοήγησης, η Υποβοήθηση Προνοητικής Οδήγησης αναγνωρίζει στροφές, κατοικημένες περιοχές, όρια ταχύτητας και εξόδους αυτοκινητοδρόμων και υποδεικνύει εκ των προτέρων στον οδηγό να σταματήσει να επιταχύνει.

 • Διαδρομή ECO PRO

  Ανάλογα με τις συνθήκες οδικής κίνησης, τη συμπεριφορά του οδηγού και τις συνθήκες οδοστρώματος, η Διαδρομή ECO PRO υποδεικνύει στον οδηγό την πιο αποδοτική από πλευράς κατανάλωσης καυσίμου πορεία. Ο υπολογιστής ταξιδιού εμφανίζει το ποσοστό καυσίμου που μπορεί να εξοικονομηθεί με τη χρήση της Διαδρομής ECO PRO.

ΚΙΒΩΤΙΟ 8 ΣΧΕΣΕΩΝ STEPTRONIC.

Το κιβώτιο 8 σχέσεων Steptronic δημιουργεί ένα νέο σημείο αναφοράς όσον αφορά τις δυναμικές επιδόσεις και την αποδοτικότητα και αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα στοιχεία του BMW EfficientDynamics. Η ιδιαίτερα πυκνή κλιμάκωση των σχέσεων μετάδοσης έχει ως αποτέλεσμα τη βέλτιστη κατανομή της ισχύος – τόσο στις χαμηλές όσο και στις υψηλές ταχύτητες. Αυτό μειώνει σημαντικά την κατανάλωση καυσίμου και επιτρέπει συγχρόνως στον οδηγό να απολαμβάνει βελτιωμένη σπορ οδική συμπεριφορά και πιο δυναμικές επιδόσεις. Ειδικότερα στις υψηλές ταχύτητες, οι πρόσθετες σχέσεις μετάδοσης μειώνουν τις στροφές του κινητήρα, περιορίζοντας έτσι την κατανάλωση καυσίμου αλλά και τον θόρυβο του κινητήρα.
Σε αυτό συμβάλλει και ο συμπλέκτης μετατροπής – ακόμα και όταν οι αλλαγές ταχυτήτων γίνονται χειροκίνητα. Σε συνδυασμό με τις γρήγορες μεταβάσεις σε όλο το φάσμα στροφών του κινητήρα και την υψηλή ακρίβεια συντονισμού της μετάδοσης, ο συμπλέκτης μετατροπής παρέχει εξαιρετικά υψηλό επίπεδο άνεσης κατά τις αλλαγές ταχυτήτων και μειώνει σε μεγάλο βαθμό το θόρυβο.

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ.

Η έξυπνη διαχείριση ενέργειας στην BMW X4 βασίζεται σε ένα πλήθος τεχνολογιών του BMW EfficientDynamics οι οποίες περιλαμβάνονται στο βασικό εξοπλισμό του αυτοκινήτου, όπως είναι η Ένδειξη Σημείου Αλλαγής Ταχύτητας, η λειτουργία Auto Start/Stop, η Ηλεκτρική Υποβοήθηση Συστήματος Διεύθυνσης και η Ανάκτηση Ενέργειας από την Πέδηση. Η συνεργασία μεταξύ αυτών των τεχνολογιών εξασφαλίζει από σήμερα κιόλας τη βιώσιμη κινητικότητα του αύριο.

 • Ένδειξη Σημείου Αλλαγής Ταχύτητας

  Οι τέλειες, ιδανικά συγχρονισμένες αλλαγές ταχυτήτων βοηθούν στην εξοικονόμηση καυσίμου, τόσο στην οδήγηση εντός πόλης όσο και στις μακρινές αποστάσεις. Βελτιστοποιημένες αλλαγές ταχυτήτων, χαμηλότερη κατανάλωση καυσίμου – το ηλεκτρονικό σύστημα του κινητήρα υπολογίζει την πιο αποδοτική σχέση μετάδοσης στο κιβώτιο ταχυτήτων βάσει των συνθηκών οδήγησης και των στροφών του κινητήρα. Στην Οθόνη Πληροφοριών ανάβει ένα βέλος που σας δείχνει πότε να επιλέξετε μεγαλύτερη ή μικρότερη σχέση στο κιβώτιο για να επιτύχετε πιο οικονομική οδήγηση. Το σύστημα αναγνωρίζει επίσης πότε το αυτοκίνητο επιταχύνει γρήγορα και καθυστερεί τις υποδείξεις μέχρι να αυξηθούν οι στροφές λειτουργίας του κινητήρα. Συγκριτικές δοκιμές έχουν δείξει ότι τα αυτοκίνητα με Ένδειξη Σημείου Αλλαγής Ταχύτητας καταναλώνουν περίπου 4% λιγότερο καύσιμο.

 • Λειτουργία Auto Start/Stop.

  Η λειτουργία Auto Start/Stop εξασφαλίζει ότι καταναλώνεται καύσιμο μόνο όταν το αυτοκίνητο όντως κινείται. Όταν το αυτοκίνητο σταματά προσωρινά, π.χ. σε κόκκινο φανάρι, ή βρίσκεται σε μποτιλιάρισμα, η λειτουργία Auto Start/Stop εξοικονομεί καύσιμο σβήνοντας τον κινητήρα μόλις αρχίσει να λειτουργεί στο ρελαντί και ο οδηγός αφήσει το πεντάλ του συμπλέκτη (χειροκίνητο κιβώτιο ταχυτήτων) ή όταν ο οδηγός φρενάρει και ακινητοποιήσει εντελώς το αυτοκίνητο (κιβώτιο Steptronic).
  Μια ένδειξη στην Οθόνη Πληροφοριών δείχνει ότι η λειτουργία Auto Stop/Start είναι ενεργοποιημένη. Μόλις ο οδηγός πατήσει το πεντάλ του συμπλέκτη (χειροκίνητο κιβώτιο ταχυτήτων) ή αφήσει το πεντάλ του φρένου (κιβώτιο ταχυτήτων Steptronic), ο κινητήρας τίθεται αμέσως ξανά σε λειτουργία.
  Η λειτουργία Auto Start/Stop, σε καμία περίπτωση, δεν υποβαθμίζει την οδηγική άνεση και την ασφάλεια, αφού παραμένει ανενεργή εάν ο κινητήρας δεν έχει φτάσει στην ιδανική θερμοκρασία λειτουργίας, το εσωτερικό δεν έχει ψυχθεί/θερμανθεί επαρκώς, το επίπεδο φόρτισης της μπαταρίας είναι χαμηλό ή εάν ο οδηγός στρίβει το τιμόνι. Μια κεντρική μονάδα ελέγχου επανεκκινεί τον κινητήρα εάν χρειαστεί, ακόμα και όταν το αυτοκίνητο είναι σταματημένο – για παράδειγμα, εάν το αυτοκίνητο αρχίσει να κυλά προς τα εμπρός ή εάν θαμπώσει το παρμπρίζ. Η λειτουργία Auto Start/Stop μπορεί να απενεργοποιηθεί εντελώς, οποιαδήποτε στιγμή, με το απλό πάτημα ενός πλήκτρου.

 • Ηλεκτρική Υποβοήθηση Συστήματος Διεύθυνσης

  Κάθε φορά που ο οδηγός στρίβει το τιμόνι, καταναλώνεται ενέργεια. Γιατί, όμως, να καταναλώνεται ενέργεια όταν δεν στρίβετε; Η Ηλεκτρική Υποβοήθηση Συστήματος Διεύθυνσης BMW ενεργοποιείται μόνο όποτε χρειάζεται. Αντίθετα από τα συμβατικά υδραυλικά συστήματα, η Ηλεκτρική Υποβοήθηση Συστήματος Διεύθυνσης (EPS) της BMW χρησιμοποιεί ενέργεια μόνο κατά το στρίψιμο. Όταν το τιμόνι παραμένει σταθερό – π.χ. κατά την ευθεία πορεία σε αυτοκινητόδρομο με μεγάλη ταχύτητα – ο ηλεκτροκινητήρας του συστήματος είναι εκτός λειτουργίας.

 • Ανάκτηση Ενέργειας από την Πέδηση

  Κάθε φορά που φρενάρετε, παράγεται κινητική ενέργεια, η οποία, μέχρι πρότινος, πήγαινε χαμένη. Η Ανάκτηση Ενέργειας από την Πέδηση αξιοποιεί αυτό το ενεργειακό δυναμικό που μέχρι τώρα έμενε ανεκμετάλλευτο. Το σύστημα δεσμεύει την ενέργεια που απελευθερώνεται κάθε φορά που ο οδηγός φρενάρει ή αφήνει το πεντάλ του γκαζιού και τη μετατρέπει σε ηλεκτρική. Στη συνέχεια, αυτή η κινητική ενέργεια χρησιμοποιείται για τη φόρτιση της μπαταρίας του αυτοκινήτου. Χάρη σε αυτό το σύστημα έξυπνης διαχείρισης ενέργειας, ο εναλλάκτης δεν χρειάζεται πλέον να λειτουργεί συνέχεια, γεγονός που συνεπάγεται μείωση της καταπόνησής του. Το αποτέλεσμα: μειωμένη κατανάλωση καυσίμου και αυξημένες επιδόσεις – δηλαδή, κλασικές αρχές της φιλοσοφίας του BMW EfficientDynamics.