ΧΑΜΗΛΟΤΕΡΕΣ ΕΚΠΟΜΠΕΣ ΡΥΠΩΝ ΜΕ ΤΟ ΟΔΗΓΙΚΟ ΠΑΘΟΣ ΑΜΕΙΩΤΟ.

Το BMW EfficientDynamics στην BMW Z4 Roadster.

Η BMW Z4 περιλαμβάνει στο βασικό εξοπλισμό της όλα τα πλεονεκτήματα του πακέτου τεχνολογιών . Αυτό το πακέτο ενσωματώνει ένα πλήθος λειτουργιών που μειώνουν τις εκπομπές ρύπων και βελτιώνουν την κατανάλωση καυσίμου ενώ, συγχρόνως, ενισχύουν τις επιδόσεις.
Στις λειτουργίες αυτές περιλαμβάνονται σπουδαίες καινοτομίες όπως είναι η Ανάκτηση Ενέργειας από την Πέδηση, η λειτουργία Automatic Start/Stop και η Ηλεκτρική Υποβοήθηση Συστήματος Διεύθυνσης. Με τη βοήθειά τους, μπορείτε να οδηγείτε με την ίδια ορμή και πάθος τόσο στις στροφές όσο και στις ευθείες, χωρίς να σπαταλάτε πολύτιμη ενέργεια.

ΗΛΕΚΤΡΙΚΗ ΥΠΟΒΟΗΘΗΣΗ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗΣ.

ΗΛΕΚΤΡΙΚΗ ΥΠΟΒΟΗΘΗΣΗ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗΣ.

Η Ηλεκτρική Υποβοήθηση Συστήματος Διεύθυνσης ενεργοποιείται μόνο όποτε χρειάζεται: όταν στρίβετε το τιμόνι. Η ενέργεια που απαιτείται για τη λειτουργία της έχει αντληθεί προηγουμένως από το σύστημα Ανάκτησης Ενέργειας από την Πέδηση, δηλαδή από την ενέργεια που απελευθερώνεται κατά το φρενάρισμα και την κινητική ενέργεια του αυτοκινήτου.
Αυτό το στοιχείο του BMW EfficientDynamics αντικαθιστά τη συμβατική υδραυλική υποβοήθηση του συστήματος διεύθυνσης με έναν ηλεκτροκινητήρα. Ενώ τα υδραυλικά συστήματα αντλούν συνεχώς ισχύ από τον κινητήρα, με αποτέλεσμα να καταναλώνουν επιπλέον καύσιμο, το πρωτοποριακό σύστημα της BMW "μπαίνει στο παιχνίδι" μόνο όποτε χρειάζεται πραγματικά. Εάν δεν μετακινήσετε το τιμόνι (για παράδειγμα, σε μια ευθεία ή σε μια σταθερή στροφή), ο ηλεκτροκινητήρας παραμένει ανενεργός, μειώνοντας έτσι την κατανάλωση ισχύος.

ΑΝΑΚΤΗΣΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΔΗΣΗ.

Μέχρι τώρα, χανόταν ενέργεια κατά το φρενάρισμα. Η Ανάκτηση Ενέργειας από την Πέδηση βάζει τέλος σε αυτό χρησιμοποιώντας την ενέργεια που απελευθερώνεται κατά το φρενάρισμα για να φορτίσει την μπαταρία.
Μόλις αφήσετε το γκάζι ή πατήσετε φρένο, η Ανάκτηση Ενέργειας από την Πέδηση χρησιμοποιεί την ενέργεια που απελευθερώνεται για τη φόρτιση της μπαταρίας. Έτσι, μειώνεται το φορτίο του κινητήρα και ελαττώνονται οι εκπομπές ρύπων.
Η στοχευμένη παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας παρουσιάζει ένα ακόμα πλεονέκτημα: στην πλήρη επιτάχυνση, ο κινητήρας έχει στη διάθεσή του και την ισχύ που θα δαπανούσε για τη φόρτιση της μπαταρίας στα συμβατικά συστήματα. Το αποτέλεσμα δεν είναι μόνο η αύξηση της αποδοτικότητας, αλλά και η βελτίωση της οδηγικής απόλαυσης.

ΣΠΟΡ ΚΙΒΩΤΙΟ 8 ΣΧΕΣΕΩΝ STEPTRONIC.

Ο πιο δυναμικός και άνετος τρόπος για να κάνετε οικονομία: το μοναδικό σπορ κιβώτιο 8 σχέσεων Steptronic της BMW Z4, που όχι μόνο εξασφαλίζει απίστευτα ομαλές αλλαγές ταχυτήτων και μειώνει το θόρυβο στις υψηλές ταχύτητες, αλλά και που μειώνει σημαντικά την κατανάλωση καυσίμου.
Μόνο το στροφόμετρο αποκαλύπτει πόσο γρήγορα και άνετα γίνονται οι αλλαγές με το σπορ κιβώτιο 8 σχέσεων Steptronic. Με την πυκνή κλιμάκωση των σχέσεων, οι αλλαγές πραγματοποιούνται με μικρή πτώση των στροφών και η ίδια η διαδικασία μετάδοσης ισχύος μόλις που γίνεται αντιληπτή. Ταυτόχρονα, ο κινητήρας λειτουργεί συνεχώς στο φάσμα στροφών στο οποίο μπορεί να αξιοποιήσει στο έπακρο την ισχύ και την αποδοτικότητά του.
Στις υψηλές ταχύτητες, οι στροφές του κινητήρα πέφτουν λόγω των πρόσθετων σχέσεων, γεγονός που συμβάλλει στη μείωση της κατανάλωσης, αλλά και του θορύβου του κινητήρα. Το σύστημα υποστηρίζεται από έναν νέο και πιο αποδοτικό συμπλέκτη μετατροπής – ακόμα και όταν χρησιμοποιείτε τον ηλεκτρονικό επιλογέα για να αλλάζετε ταχύτητες χειροκίνητα.

ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ AUTOMATIC START/STOP.

Κόκκινοι σηματοδότες, μποτιλιαρίσματα, έργα στους δρόμους – στις καθημερινές συνθήκες οδήγησης υπάρχουν αμέτρητες φορές που ο κινητήρας λειτουργεί στο ρελαντί, καταναλώνοντας καύσιμο άσκοπα. Η λειτουργία Automatic Start/Stop στην BMW Z4 σβήνει τον κινητήρα όταν το αυτοκίνητο ακινητοποιείται προσωρινά και αποτρέπει, έτσι, την περιττή κατανάλωση καυσίμου.
Η λειτουργία Automatic Start/Stop στην BMW Z4 (sDrive18i, sDrive20i και sDrive28i) σβήνει τον κινητήρα μόλις το αυτοκίνητο σταματήσει να κινείται και ο οδηγός αφήσει το συμπλέκτη (στα μοντέλα με χειροκίνητο κιβώτιο σχέσεων) ή χρησιμοποιήσει το φρένο (στα μοντέλα με κιβώτιο σχέσεων Steptronic). Ωστόσο, τα έξυπνα ηλεκτρονικά συστήματα σβήνουν τον κινητήρα μόνο όταν δεν απαιτείται ενέργεια και, επομένως, δεν επηρεάζεται η ασφάλεια και η άνεση του ταξιδιού. Για παράδειγμα, ο κινητήρας διατηρείται σε λειτουργία μέχρι να επιτευχθεί η ιδανική θερμοκρασία λειτουργίας ή μέχρι η θερμοκρασία στο εσωτερικό να φτάσει στο επιθυμητό επίπεδο. Ανάλογα με τον τύπο του κιβωτίου του αυτοκινήτου, όταν ο κινητήρας έχει τεθεί εκτός λειτουργίας από τη λειτουργία Automatic Start/Stop, αφήνοντας το φρένο ή πατώντας το συμπλέκτη, ενεργοποιείται και πάλι αυτόματα σε κλάσματα του δευτερολέπτου. Το αποτέλεσμα είναι χαμηλότερη κατανάλωση καυσίμου και λιγότερες εκπομπές ρύπων.