Ηλεκτρική κινητικότητα BMW Βιωσιμότητα BMW Προστασία του Περιβάλλοντος

ΗΓΕΤΗΣ ΣΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ.

Με τη συστηματική εφαρμογή της στρατηγικής βιωσιμότητας, το BMW Group δημιουργεί νέα σημεία αναφοράς στον κλάδο της αυτοκινητοβιομηχανίας.

ΗΓΕΤΗΣ ΣΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ.Με τη συστηματική εφαρμογή της στρατηγικής βιωσιμότητας, το BMW Group δημιουργεί νέα σημεία αναφοράς στον κλάδο της αυτοκινητοβιομηχανίας.

Για το BMW Group, η απόλυτη οδηγική απόλαυση εκτείνεται πολύ πιο πέρα από την κινητικότητα. Αυτός είναι και ο λόγος που η βιωσιμότητα αποτελεί για εμάς σημαντικό θέμα, στο οποίο δεν κάνουμε καμία παραχώρηση. Απεναντίας, κατευθυνόμαστε προς το μέλλον με μία νέα και ολοκληρωμένη στρατηγική που εκτείνεται πέρα από την άμεση σφαίρα της επιρροής μας και θέτει το θέμα της βιωσιμότητας σε εντελώς νέες βάσεις.

Για να προστατεύσουμε αποτελεσματικά το περιβάλλον, εργαζόμαστε εδώ και δεκαετίες στην αξιολόγηση του κύκλου ζωής των αυτοκινήτων μας – από τους πόρους που χρησιμοποιούμε μέχρι την κατανάλωση ενέργειας και την ανακύκλωση. Αυτός είναι ένας λόγος που κανένας άλλος ανταγωνιστής δεν μπορεί να συγκριθεί μαζί μας όσον αφορά στο πλήθος των ηλεκτροκινήτων μοντέλων, καθώς μέχρι σήμερα έχουμε παραδώσει στους πελάτες μας πάνω από μισό εκατομμύρια αυτοκίνητα. Για να διασφαλίσουμε ακόμα μεγαλύτερη ευελιξία στον τομέα των εναλλακτικών συστημάτων κίνησης, εστιάζουμε και στην εξέλιξη συστημάτων κίνησης με κυψέλες καυσίμου. Βήμα-βήμα ανοίγουμε νέους δρόμους προς ένα φιλικό προς το περιβάλλον μέλλον, με μηδενικές εκπομπές ρύπων.

Μάθετε περισσότερα
Η ΒΙΩΣΙΜΟΤΗΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΚΑΘΟΡΙΣΤΙΚΟ ΠΑΡΑΓΟΝΤΑ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΜΑΣ. ΓΙΑ ΤΟΝ ΛΟΓΟ ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΝΑ ΧΑΡΑΞΟΥΜΕ ΤΗ ΣΩΣΤΗ ΠΟΡΕΙΑ ΣΕ ΑΥΤΟΥΣ ΤΟΥΣ ΔΥΣΚΟΛΟΥΣ ΚΑΙΡΟΥΣ. ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΚΡΙΒΕΙΑ, ΘΑ ΕΠΙΤΑΧΥΝΟΥΜΕ ΤΟ ΒΗΜΑ ΜΑΣ.
Oliver Zipse – Πρόεδρος Διοικητικού Συμβουλίου της BMW AG
Ηλεκτρική κινητικότητα BMW Βιωσιμότητα BMW πράσινη παραγωγή αλυσίδα προστιθέμενης αξίας

ΧΑΡΑΣΣΟΝΤΑΣ ΝΕΑ ΠΟΡΕΙΑ.

Ξέρουμε πώς να σκεφτόμαστε τη βιωσιμότητα με ολιστικό τρόπο. Αυτός είναι και ο λόγος που εφαρμόζουμε τη μόχλευση στην εξέλιξη των αυτοκινήτων μας. Η προσέγγισή μας με τη "Σχεδίαση για ανακύκλωση" ξεκινά από το στάδιο εξέλιξης του προϊόντος και καθορίζει τις προϋποθέσεις για τη βελτιστοποιημένη σχεδίαση των αυτοκινήτων μας με γνώμονα την ανακύκλωσή τους. Οι βασικές αρχές μάς υπαγορεύουν να χρησιμοποιούμε ανακυκλωμένα υλικά και ανανεώσιμες πρώτες ύλες όπου αυτό είναι εφικτό από τεχνικής, οικολογικής και οικονομικής άποψης. Στόχος μας είναι η βιώσιμη αλυσίδα που θα καλύπτει τις ανάγκες μας με ανακυκλώσιμα υλικά και ανανεώσιμες πρώτες ύλες, συμπεριλαμβανομένης της παροχής ενέργειας. Ομολογουμένως, δεν έχουμε φτάσει ακόμα σε αυτό το σημείο, όμως έχουμε ήδη πετύχει σημαντικές επιτυχίες προς αυτήν την κατεύθυνση.

Η ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΩΣ ΒΑΣΙΚΟΣ ΠΑΡΑΓΟΝΤΑΣ.

Ηλεκτρική κινητικότητα BMW Βιωσιμότητα BMW πράσινη παραγωγή ανακύκλωση

Η ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΩΣ ΒΑΣΙΚΟΣ ΠΑΡΑΓΟΝΤΑΣ.

Στο δρόμο προς τη βιώσιμη παραγωγή του μέλλοντος με εξοικονόμηση πόρων, η ανακύκλωση των υλικών αποτελεί σημαντικό παράγοντα τον οποίο χρησιμοποιούμε στη μόχλευση. Με το BMW i3 δημιουργήσαμε ένα αυτοκίνητο που δείχνει με τον καλύτερο τρόπο τη στρατηγική μας χάρη στο ποσοστό ανακύκλωσης 95%. Αντίστοιχα, το εσωτερικό αποτελείται από 30% κενάφ, ένα υλικό που προέρχεται από ανανεώσιμα φυτά ιβίσκου. Για την παραγωγή των υφασμάτων χρησιμοποιούμε ειδικά και πρωτοποριακά νήματα από υλικά κόκκων που προέρχονται από ανακυκλωμένες φιάλες PET. Παράλληλα με τον έξυπνο σχεδιασμό των προϊόντων μας, ενσωματώνεται και η επανάχρηση των υλικών με τη μορφή ανακυκλωμένων υλών. Επιπλέον, δίνουμε στις μπαταρίες των αυτοκινήτων μία "δεύτερη ζωή" π.χ. σε στατικά συστήματα συσσωρευτών για την παροχή καθαρής ενέργειας. Συνολικά μπορούμε ήδη να ανακυκλώσουμε σε ποσοστό 99% τα απόβλητα που παράγονται κατά την εσωτερική παραγωγική μας διαδικασία.

ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΟΧΗΜΑΤΩΝ.

BMW Ηλεκτροκίνηση, Βιωσιμότητα BMW, πράσινη παραγωγή, ανακύκλωση μεταχειρισμένων αυτοκινήτων

ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΟΧΗΜΑΤΩΝ.

Ακόμα και στο τέλος του ταξιδιού της, μία BMW παραμένει σημαντικός κρίκος της αλυσίδας. Διότι δεν αντιμετωπίζουμε τα οχήματα μετά το τέλος του κύκλου της ζωής τους ως απόβλητο που πρέπει να απορριφθεί, αλλά ως σημαντική πηγή πρώτων υλών. Με την επιστροφή των οχημάτων και μεμονωμένων εξαρτημάτων και υλικών στον κύκλο πρώτων υλών, η ανακύκλωση των προϊόντων μας αντιπροσωπεύει έναν από τους σημαντικότερους μοχλούς στην επιδίωξη του στόχου μας για φιλική προς το περιβάλλον με προστασία των φυσικών πόρων. Σε 30 χώρες και σε συνεργασία με τις εθνικές εταιρίες πωλήσεων, έχουμε ήδη θεσπίσει κανόνες για την επιστροφή των οχημάτων μας και προσφέρουμε τη δυνατότητα φιλικής προς το περιβάλλον επανάχρησης σε πάνω από 2.800 σημεία συλλογής. Για παράδειγμα, στο Μόναχο οι πελάτες μας έχουν τη δυνατότητα να παραδώσουν το παλιό τους αυτοκίνητο στο Κέντρο Ανακύκλωσης και Αποσυναρμολόγησης (RDZ). Εκτός από την παραλαβή των οχημάτων με τέλος κύκλου ζωής, εργαζόμαστε εντατικά σε νέα προγράμματα και μέτρα για να συνεχίσουμε να αυξάνουμε το ποσοστό ανακύκλωσης.

Ηλεκτρική κινητικότητα BMW Βιωσιμότητα BMW πράσινη παραγωγή

ΕΠΑΝΑΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ.

Δεν θέλουμε απλώς να είμαστε μέρος ενός βιώσιμου μέλλοντος, αλλά να είμαστε η κινητήρια δύναμη προς αυτό. Για να αντιμετωπίσουμε αυτήν την πρόκληση, υπογράψαμε τη Διεθνή Δήλωση για Καθαρότερη Παραγωγή του Περιβαλλοντικού Προγράμματος των Ηνωμένων Εθνών 2001. Αυτό σημαίνει ότι έχουμε δεσμευτεί να διατηρήσουμε σε όσο το δυνατόν χαμηλότερο επίπεδο τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις και τη χρήση των πόρων στην παγκόσμια παραγωγή μας. Αυτό ωστόσο δεν είναι αρκετό για εμάς και αυτός είναι ο λόγος που έχουμε αυστηροποιήσει την στρατηγική μας για τη βιωσιμότητα. Για να παρακολουθούμε και να αναλύουμε τα μέτρα, έχουμε εφαρμόσει συστήματα περιβαλλοντικής διαχείρισης σε όλα τα εργοστάσια παραγωγής, τα οποία εξελίσσονται και βελτιώνονται συνεχώς. Μόνο με αυτόν τον τρόπο μπορούμε να ικανοποιήσουμε τη φιλοδοξία μας να μπορούμε να αποδεικνύουμε την αποδοτικότητα των προτύπων και των κανονισμών μας.

Εκτός από τη συνεχή διεύρυνση και χρήση ανανεώσιμων πρώτων υλών και ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές, ακολουθούμε επίσης μια σημαντική πορεία με τις δράσεις ανακύκλωσης. Έχουμε καταφέρει να μειώσουμε από το 2006 τα απόβλητα και τις εκπομπές CO2 ανά αυτοκίνητο κατά 70%. Και συνεχίζουμε διαρκώς να ανεβάζουμε τον πήχη. Δεν είναι καθόλου τυχαίο που οι τιμές εκπομπών CO2 ανά αυτοκίνητο είναι για παράδειγμα σημαντικά χαμηλότερες από αυτές της υπόλοιπης γερμανικής αυτοκινητοβιομηχανίας.

ΒΙΩΣΙΜΟΤΗΤΑ ΠΟΥ ΒΡΙΣΚΕΙ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΣΤΑ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΑ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΜΑΣ.

Ηλεκτρική κινητικότητα BMW Βιωσιμότητα BMW πράσινη παραγωγή εργοστάσιο Λειψίας

ΒΙΩΣΙΜΟΤΗΤΑ ΠΟΥ ΒΡΙΣΚΕΙ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΣΤΑ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΑ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΜΑΣ.

Εργοστάσιο του BMW Group στη Λειψία.

Ο αέρας προσφέρει πολλές δυνατότητες αποδοτικότητας – το εργοστάσιο του BMW Group στη Λειψία είναι μία από τις πιο σύγχρονες και βιώσιμες μονάδες παραγωγής σε όλο τον κόσμο. Από αυτές τις γραμμές παραγωγής εξέρχονται, από το 2013, τα αυτοκίνητα με ηλεκτρικό σύστημα κίνησης και πλαίσιο χαμηλού βάρους από CFRP. Το εργοστάσιο είναι η πρώτη μονάδα παραγωγής αυτοκινήτων της Γερμανίας που λειτουργεί σε μεγάλο βαθμό με ηλεκτρική ενέργεια που προέρχεται από τέσσερις ανεμογεννήτριες, οι οποίες έχουν κατασκευαστεί αποκλειστικά για το σκοπό αυτό. Με την πρωτοποριακή φάρμα συσσωρευτών που αποτελείται από 700 μπαταρίες υψηλής τάσης από τα BMW i3, επιδιώκουμε μία σειρά μέτρων που θα μας επιτρέψουν να πετύχουμε αποδοτική διαχείριση πόρων και ενέργειας στην παραγωγή. Πρώτον, εργαζόμαστε εντατικά για την αύξηση της διάρκειας ζωής των μπαταριών. Δεύτερον, στη φάρμα συσσωρευτών αποθηκεύεται το πλεόνασμα ενέργειας από τις ανεμογεννήτριες, όταν η παραγωγή ξεπερνά την κατανάλωση. Στη συνέχεια, η αποθηκευμένη ενέργεια μπορεί να τροφοδοτηθεί στο σύστημα όταν η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας είναι χαμηλή. Με αυτόν τον τρόπο συμβάλουμε στη σταθερότητα του δημοσίου δικτύου ηλεκτροδότησης.

Ηλεκτρική κινητικότητα BMW Βιωσιμότητα BMW πράσινη παραγωγή εργοστάσιο στο Dingolfing

Εργοστάσιο του BMW Group στο Dingolfing.

Πρωτοπόρος χάρη στα ριζοσπαστικά μέτρα: ως η μεγαλύτερη μονάδα παραγωγής του BMW Group στην Ευρώπη, το εργοστάσιο του Dingolfing κατάφερε να μειώσει κατά ένα τρίτο την κατανάλωση πόρων και τις εκπομπές ρύπων μέσα στα τελευταία δέκα χρόνια. Αυτό οφείλεται στην εφαρμογή πρωτοποριακών τεχνολογιών και εξοπλισμού παραγωγής. Σε αυτές τις προσπάθειες, το νέο ενεργειακό κέντρο βασίζεται στην άκρως αποδοτική παραγωγή ηλεκτρικής και θερμικής ενέργειας με τη βοήθεια μίας μονάδας συμπαραγωγής ηλεκτρισμού και θερμότητας (CHP). Μετατρέπει το αέριο σε ηλεκτρική ενέργεια και εκμεταλλεύεται ως πηγή ενέργειας τη θερμότητα που παράγεται κατά τη διαδικασία. Χάρη στον σταθμό CHP και ένα από τα μεγαλύτερα φωτοβολταϊκά συστήματα στέγης στη Γερμανία, το εργοστάσιο παράγει σχεδόν τη μισή ποσότητα ηλεκτρικής ενέργειας που καταναλώνει. Η υπόλοιπη ζήτηση καλύπτεται αποκλειστικά με τη χρήση πράσινης ηλεκτρικής ενέργειας από εξωτερικούς προμηθευτές. Εξίσου υψηλή είναι και η φιλοδοξία μας για μια βιώσιμη στρατηγική στη διαχείριση και διάθεση των αποβλήτων. Και εδώ, το εργοστάσιο Dingolfing σημειώνει κορυφαίες επιδόσεις χάρη στα αποδοτικά μέτρα ανακύκλωσης, όπως η πρωτοποριακή μονάδα πρεσών που σημειώνει ένα εντυπωσιακό ποσοστό ανακύκλωσης 99,8%.

Ηλεκτρική κινητικότητα BMW Βιωσιμότητα BMW πράσινη παραγωγή εργοστάσιο στο Shenyang

Εργοστάσιο του BMW Group στο Shenyang.

Περισσότερες καινοτομίες, λιγότερες εκπομπές ρύπων. Εκτός από τις μονάδες παραγωγής στην Ευρώπη και τη Βραζιλία, όπου ήδη προμηθευόμαστε ηλεκτρική ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές, το εργοστάσιό μας στο Shenyang διαθέτει το πιο αποδοτικό φωτοβολταϊκό σύστημα του BMW Group μέχρι σήμερα, με μέγιστη παραγωγή 15,1 MW.

ΟΙ ΜΠΑΤΑΡΙΕΣ ΜΑΣ ΥΨΗΛΗΣ ΤΑΣΗΣ: ΜΙΑ ΙΣΤΟΡΙΑ ΕΠΙΤΥΧΙΩΝ.

Ηλεκτρική κινητικότητα BMW Βιωσιμότητα BMW μπαταρία

ΟΙ ΜΠΑΤΑΡΙΕΣ ΜΑΣ ΥΨΗΛΗΣ ΤΑΣΗΣ: ΜΙΑ ΙΣΤΟΡΙΑ ΕΠΙΤΥΧΙΩΝ.

Επαναχρησιμοποίηση των στοιχείων μπαταρίας.

Αποδοτικότητα μέχρι το τελευταίο Volt: στη "δεύτερη ζωή" τους, οι μπαταρίες των αυτοκινήτων μας χρησιμοποιούνται σε στατικά συστήματα συσσωρευτών, με τα οποία εξοπλίζουμε τα εργοστάσιά μας σε όλο τον κόσμο. Με αυτόν τον τρόπο μεταφέρουμε την ηλεκτρική ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές στο δίκτυο ηλεκτροδότησης, αυξάνοντας έτσι τη σταθερότητα και μειώνοντας το κόστος ενέργειας για τους καταναλωτές. Συνεχίζουμε να κυνηγούμε τον στόχο της παραγωγής με μηδενικές εκπομπές CO2. Το καλύτερο παράδειγμά μας είναι το εργοστάσιο του BMW Group στη Λειψία με τη φάρμα συσσωρευτών να αποτελείται από περίπου 700 μπαταρίες από BMW i3. Αυτές χρησιμοποιούνται για την προσωρινή αποθήκευση της ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές, βοηθούν στην αποθήκευση της πλεονάζουσας αιολικής ενέργειας και την επανατροφοδότησή της στο δίκτυο ηλεκτροδότησης. Επιπλέον, μειώνουν το κόστος παραγωγής ενέργειας.

Ηλεκτρική κινητικότητα BMW Βιωσιμότητα BMW ανακύκλωση μπαταριών

Ανακύκλωση των στοιχείων μπαταρίας.

Στην περίπτωση των μπαταριών που έχουν ξεπεράσει την ωφέλιμη διάρκεια ζωής για τη στατική αποθήκευση ενέργειας, επιτυγχάνουμε ένα συνεχώς αυξανόμενο ποσοστό ανακύκλωσης πολύτιμων πόρων. Με αυτόν τον τρόπο ανακτούμε υψηλής ποιότητας ανακυκλωμένα υλικά για την παραγωγή των νέων μας μπαταριών ιόντων λιθίου. Το 2020 σημειώσαμε, από κοινού με τους συνεργάτες μας, ένα ποσοστό ανακύκλωσης στοιχείων 96%.

Ηλεκτρική κινητικότητα BMW Βιωσιμότητα BMW προμηθευτής μπαταριών

Αποδοτικότητα πόρων στους προμηθευτές μας.

Δημιουργούμε τάσεις πολύ πριν την παραγωγή: ως πρωτοπόρος στον τομέα της βιωσιμότητας, ο λόγος μας έχει ιδιαίτερη βαρύτητα για τους προμηθευτές μας και επωφελούμαστε από αυτό. Συμμετέχοντας στο CDP (Carbon Disclosure Project), υποστηρίζουμε τους προμηθευτές μας στη λήψη μέτρων για τη μείωση των εκπομπών CO2 και την αύξηση του μεριδίου ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές. Επίσης, έχουμε συμφωνήσει με τους κατασκευαστές στοιχείων ότι θα χρησιμοποιείται μόνο πράσινη ηλεκτρική ενέργεια για την εξωτερική παραγωγή των στοιχείων μπαταριών πέμπτης γενιάς.

Ηλεκτρική κινητικότητα BMW Βιωσιμότητα BMW κινητικότητα

ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ ΠΡΟΣ ΤΗ ΒΙΩΣΙΜΟΤΗΤΑ.

Φιλοδοξούμε να δίνουμε πάντα το 100%, ειδικά όταν πρόκειται για τη βιώσιμη οδηγική απόλαυση. Αυτός είναι και ο λόγος που ακολουθούμε νέους δρόμους στην αυτοκινητοβιομηχανία επιδιώκοντας την υλοποίηση των εταιρικών μας στόχων - δρόμους που ανοίγουμε και για τους πελάτες μας με τον μεγαλύτερο στόλο ηλεκτρικών μοντέλων σε όλο τον κόσμο.

Αλλά ούτε αυτό ήταν αρκετό για εμάς: με το BMW eDrive Zones υποστηρίζουμε τη σταδιακή ενσωμάτωση περιοχών με μηδενικές και χαμηλές εκπομπές ρύπων σε ευρωπαϊκές πόλεις και αστικά κέντρα. Το BMW eDrive Zones είναι μία ψηφιακή υπηρεσία για αυτοκίνητα BMW με τεχνολογία Plug-in Hybrid που αναγνωρίζει αυτόματα αυτές τις περιοχές και αναλαμβάνει δράση. Όταν το αυτοκίνητο εισέρχεται στην περιοχή, ενεργοποιεί αυτόματα το σύστημα αμιγούς ηλεκτρικής κίνησης και κινείται μέσα στη συγκεκριμένη ζώνη χωρίς εκπομπές ρύπων. 

BMW Ηλεκτροκίνηση

Bιωσιμότητα στο BMW Group.

Ηλεκτρική κινητικότητα BMW BMW Efficient Dynamics

Θέλω να εξερευνήσω το θέμα του BMW EfficientDynamics.