Ηλεκτρική κινητικότητα BMW, Βιωσιμότητα BMW, Προστασία του Περιβάλλοντος

Η ΒΙΩΣΙΜΟΤΗΤΑ ΣΤΗΝ BMW.

Η ΒΙΩΣΙΜΟΤΗΤΑ ΣΤΗΝ BMW.

Με τη συστηματική εφαρμογή της στρατηγικής βιωσιμότητας, το BMW Group δημιουργεί νέα σημεία αναφοράς στον κλάδο της αυτοκινητοβιομηχανίας.

Για το BMW Group, η απόλυτη οδηγική απόλαυση εκτείνεται πολύ πιο πέρα από την κινητικότητα. Αυτός είναι και ο λόγος που η βιωσιμότητα αποτελεί για εμάς σημαντικό θέμα, στο οποίο δεν κάνουμε καμία παραχώρηση. Απεναντίας, κατευθυνόμαστε προς το μέλλον με μία νέα και ολοκληρωμένη στρατηγική που εκτείνεται πέρα από την άμεση σφαίρα της επιρροής μας και θέτει το θέμα της βιωσιμότητας σε εντελώς νέες βάσεις.
Τα τελευταία χρόνια και δεκαετίες έχουμε δημιουργήσει σημαντικά πρότυπα στην αξιολόγηση του κύκλου ζωής των αυτοκινήτων μας – από τους πόρους που χρησιμοποιούμε μέχρι την κατανάλωση ενέργειας και το ποσοστό ανακύκλωσης. Τα ερχόμενα χρόνια θα επεκτείνουμε τη στρατηγική μας για εξηλεκτρισμό και θα προσφέρουμε 25 ηλεκτρικά μοντέλα το 2023.
Ωστόσο, ο στόχος της κλιματικής ουδετερότητας και της κινητικότητας χωρίς εκπομπές ρύπων μπορεί να επιτευχθεί μόνο με την εφαρμογή διαφόρων τεχνολογιών ηλεκτρικής κίνησης. Για τον λόγο αυτό, και για να πετύχουμε ακόμα μεγαλύτερη ευελιξία στην κάλυψη των αναγκών των πελατών μας, θα συνεχίσουμε την εξέλιξη των κυψελών καυσίμου υδρογόνου σε μία τεχνολογικά ουδέτερη προσέγγιση. Το 2019 παρουσιάσαμε το BMW i Hydrogen NEXT στη Διεθνή Έκθεση Αυτοκινήτου της Φρανκφούρτης IAA. Στο επόμενο βήμα θα παρουσιάσουμε το 2022 μία μικρή σειρά του BMW i Hydrogen NEXT. Βήμα-βήμα ανοίγουμε νέους δρόμους προς ένα φιλικό προς το περιβάλλον μέλλον, με μηδενικές εκπομπές ρύπων.

Μάθετε περισσότερα
ΔΕΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥΜΕ ΒΙΩΣΙΜΟΤΗΤΑ ΣΤΗΝ BMW, ΑΛΛΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΒΙΩΣΙΜΗ ΤΗΝ BMW.
Oliver Zipse – Πρόεδρος Διοικητικού Συμβουλίου της BMW AG
Ηλεκτρική κινητικότητα BMW, Βιωσιμότητα BMW, πράσινη παραγωγή, αλυσίδα προστιθέμενης αξίας

ΧΑΡΑΣΣΟΝΤΑΣ ΠΟΡΕΙΑ ΣΤΗΝ ΑΛΥΣΙΔΑ ΠΡΟΣΤΙΘΕΜΕΝΗΣ ΑΞΙΑΣ.

Ξέρουμε πώς να σκεφτόμαστε τη βιωσιμότητα με ολιστικό τρόπο. Αυτός είναι και ο λόγος που εφαρμόζουμε τη μόχλευση στην εξέλιξη και την παραγωγή των αυτοκινήτων μας. Στόχος μας είναι η βιώσιμη αλυσίδα προστιθέμενες αξίας που θα καλύπτει τις ανάγκες μας με ανακυκλώσιμα υλικά και ανανεώσιμες πρώτες ύλες, συμπεριλαμβανομένης της παροχής ενέργειας. Ομολογουμένως, δεν έχουμε φτάσει ακόμα σε αυτό το σημείο, όμως έχουμε ήδη πετύχει σημαντικές επιτυχίες προς αυτήν την κατεύθυνση. Στο επιχειρηματικό μοντέλο του BMW Group σημαντικό ρόλο δεν παίζει μόνο η διαχείριση των πόρων αλλά και η μείωση των εκπομπών CO2. Λόγω αύξησης του ποσοστού ηλεκτρικών αυτοκινήτων, της παραγωγής μπαταριών υψηλής τάσης και της εκτεταμένης χρήσης ενέργειας και πόρων, πρέπει να συμπεριλάβουμε στην αλυσίδα προστιθέμενης αξίας εκτεταμένα μέτρα για τη μείωση των εκπομπών CO2. Το BMW Group θα συμπεριλάβει σε αυτά τα μέτρα και το αποτύπωμα CO2 για την αλυσίδα προμήθειας υλικών, ως κριτήριο επιλογής προμηθευτών, αναλαμβάνοντας έτσι ηγετικό ρόλο ως ο πρώτος κατασκευαστής αυτοκινήτων με συγκεκριμένους στόχους CO2 στην εφοδιαστική αλυσίδα. Διότι, αν αποτύχουμε σε αυτό, ο συνεχώς αναπτυσσόμενος εξηλεκτρισμός θα έχει ως αποτέλεσμα τη ραγδαία αύξηση των εκπομπών CO2 στην εφοδιαστική αλυσίδα. Η αλλαγή πορείας έχει ήδη ξεκινήσει και έχουμε ορίσει ως στόχο τη μείωση των εκπομπών CO2 στην εφοδιαστική αλυσίδα για το 2020 κατά 20%, σε σύγκριση με το 2019.

Ηλεκτρική κινητικότητα BMW, Βιωσιμότητα BMW, πράσινη παραγωγή

ΕΠΑΝΑΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ.

Προσυπογράφοντας το Περιβαλλοντικό Πρόγραμμα των Ηνωμένων Εθνών, τη "Διεθνή Δήλωση για Καθαρότερη Παραγωγή", το 2001, δεσμευτήκαμε να τηρήσουμε στο χαμηλότερο δυνατό επίπεδο τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις και την κατανάλωση πόρων στην παγκόσμια παραγωγή μας. Το BMW Group, με τα εργοστάσια και τις μονάδες παραγωγής, αποτελεί ήδη σημείο αναφοράς πρότυπο στην αποδοτικότητα πόρων και τη μείωση των εκπομπών CO2. Διότι δεν θέλουμε απλώς να είμαστε μέρος ενός βιώσιμου μέλλοντος, αλλά να είμαστε η κινητήρια δύναμη προς αυτό. Για τον λόγο αυτό έχουμε θέσει τους υψηλότερους στόχους στη βιομηχανία για το έτος 2030. Για να παρακολουθούμε και να αναλύουμε τα εκτεταμένα μέτρα, έχουμε εφαρμόσει συστήματα περιβαλλοντικής διαχείρισης σε όλες τις μονάδες παραγωγής, τα οποία εξελίσσουμε και βελτιώνουμε συνεχώς. Μόνο με αυτόν τον τρόπο μπορούμε να ικανοποιήσουμε τη φιλοδοξία μας να μπορούμε να αποδεικνύουμε την αποδοτικότητα των προτύπων και των κανονισμών μας.
Εκτός από τη συνεχή διεύρυνση και χρήση ανανεώσιμων πρώτων υλών και ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές, ακολουθούμε επίσης μια σημαντική πορεία με τις δράσεις ανακύκλωσης. Σήμερα, το 99% των αποβλήτων που δημιουργούνται κατά την παραγωγή των 2,5 αυτοκινήτων μας σε παγκόσμιο επίπεδο ανακυκλώνεται και επαναχρησιμοποιείται. Και συνεχίζουμε διαρκώς να ανεβάζουμε τον πήχη. Επομένως, δεν είναι τυχαίο ότι τα στοιχεία μας για τις εκπομπές CO2 ανά όχημα που παράγεται, για παράδειγμα, βρίσκονται πολύ χαμηλότερα από εκείνα της υπόλοιπης γερμανικής αυτοκινητοβιομηχανίας.

ΧΡΗΣΗ ΒΙΩΣΙΜΩΝ ΥΛΙΚΩΝ.

BMW ηλεκτροκίνηση, Βιωσιμότητα BMW, ξύλο, πιστοποίηση FSC

Ξύλο με πιστοποίηση FSC.

Το BMW Group συνεργάζεται στενά με το Συμβούλιο Δασικής Διαχείρισης (Forest Stewardship Council - FSC) και δεσμεύεται ενεργά για υπεύθυνες και βιώσιμες πρακτικές δασοκομίας, εφαρμόζοντας αυστηρά πρότυπα. Οι διακοσμητικές επενδύσεις στον πίνακα οργάνων του BMW i3, για παράδειγμα, κατασκευάζονται από ξύλο ευκαλύπτου με πιστοποίηση FSC.
BMW ηλεκτροκίνηση, Βιωσιμότητα BMW κινητικότητα, κενάφ

Κενάφ.

Το κενάφ είναι ένα φυτό της οικογένειας του ιβίσκου και οι ίνες του χρησιμοποιούνται σε πολλές εμπορικές εφαρμογές. Το εσωτερικό του BMW i3 αποτελείται κατά 30% από κενάφ και αποτελεί πρότυπο βιώσιμης εκμετάλλευσης πόρων στην παραγωγή αυτοκινήτων.
BMW ηλεκτροκίνηση, Βιωσιμότητα BMW, φυσικό καουτσούκ

Φυσικό καουτσούκ.

Το φυσικό καουτσούκ είναι ένα υλικό που χρησιμοποιείται στην παραγωγή ελαστικών και, όπως και για όλα τα άλλα υλικά που χρησιμοποιούνται στα αυτοκίνητά μας, το BMW Group αναλαμβάνει την ευθύνη για τη χρήση του. Μαζί με εκπροσώπους κοινωνικών φορέων και επεξεργαστών φυσικού καουτσούκ ιδρύσαμε την ανεξάρτητη Παγκόσμια Πλατφόρμα για το Βιώσιμο Φυσικό Καουτσούκ (GPSNR) το 2019. Στόχος είναι η διαμόρφωση ολόκληρης της αλυσίδας προστιθέμενης αξίας του φυσικού καουτσούκ με τέτοιον τρόπο ώστε να διασφαλίζεται η υποδειγματική αειφορία.
BMW ηλεκτροκίνηση, Βιωσιμότητα BMW κινητικότητα, Econyl

Econyl.

Η ανακύκλωση των πρωτογενών υλικών αντιπροσωπεύει ένα σημαντικό μέτρο στην ολιστική βιωσιμότητα εντός του BMW Group. Ένα καλό παράδειγμα ανακυκλωμένου υλικού που πληροί τις υψηλές ποιοτικές μας προδιαγραφές είναι το Econyl. Πρόκειται για ένα νάιλον νήμα που εξάγεται από νάιλον απόβλητα μέσα από μία ειδική διαδικασία επεξεργασίας και χρησιμοποιείται π.χ. στην παραγωγή μοκετών. Χρησιμοποιούμε ήδη το Econyl στο εξωτερικό στρώμα των καλυμμάτων δαπέδου και στα ταπέτα του BMW iX.
BMW ηλεκτροκίνηση, Βιωσιμότητα BMW κινητικότητα, αλουμίνιο

Αλουμίνιο.

Εκτός από τον χάλυβα, το αλουμίνιο είναι ο πιο σημαντικός πόρος στην παραγωγική διαδικασία του BMW Group. Η υψηλή αξία στους τομείς της ενεργειακής αποδοτικότητας και των πόρων αντανακλάται σε ολόκληρη την αλυσίδα προστιθέμενης αξίας. Ως ιδρυτικό μέλος της Πρωτοβουλίας Υπεύθυνης Διαχείρισης Αλουμινίου (Aluminium Stewardship Initiative - ASI), το BMW Group, για παράδειγμα, εμπλέκεται ενεργά σε ένα πρόγραμμα πιστοποίησης, το οποίο προωθεί την εφαρμογή και τήρηση βιώσιμων προτύπων από τους προμηθευτές πρώτων υλών. Επιπλέον, σήμερα χρησιμοποιούμε ήδη δευτερογενές αλουμίνιο σε ποσοστό 50% σε επιλεγμένα εξαρτήματα.

Η ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΩΣ ΒΑΣΙΚΟΣ ΠΑΡΑΓΟΝΤΑΣ.

Ηλεκτρική κινητικότητα BMW, Βιωσιμότητα BMW, πράσινη παραγωγή, ανακύκλωση

Στον δρόμο προς τη βιώσιμη παραγωγή του μέλλοντος με εξοικονόμηση πόρων, η ανακύκλωση των υλικών αποτελεί σημαντικό παράγοντα τον οποίο χρησιμοποιούμε στη μόχλευση. Παράλληλα με τον έξυπνο σχεδιασμό των προϊόντων μας, στην αλυσίδα προστιθέμενης αξίας ενσωματώνεται και η επανάχρηση των υλικών με τη μορφή ανακυκλωμένων υλών. 

Η ΒΙΩΣΙΜΟΤΗΤΑ ΣΤΗΝ BMW iX.

BMW Ηλεκτροκίνηση, Βιωσιμότητα στην BMW, ανακυκλώσιμα υλικά στην BMW iX

Η BMW iX θέτει νέα πρότυπα στη βιωσιμότητα. Με βάση τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου σε ολόκληρο τον κύκλο ζωής ενός οχήματος, η BMW iX παράγει 45% λιγότερες εκπομπές σε σύγκριση με έναν κινητήρα πετρελαίου SAV - χάρη σε μια ολιστική προσέγγιση. Μέτρα όπως η χρήση 100% ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στην παραγωγή συμβάλλουν σε αυτό, ή η διαφάνεια αγοράς των πρώτων υλών σε όλη την αλυσίδα εφοδιασμού. Η βιωσιμότητα είναι επίσης απτή στη BMW iX με τη μορφή φυσικών ή ανακυκλωμένων υλικών. Το δέρμα του εσωτερικού, για παράδειγμα, είναι επεξεργασμένο με τη χρήση φυσκού εκχυλίσματος φύλλων ελιάς και δεν περιέχει υπολείμματα χρωμίου. Η προαιρετική προδιαγραφή "Clear & Bold" είναι κατασκευασμένη από ξύλο πιστοποιημένο με FSC , ενώ η επένδυση του δαπέδου και τα πατάκια από Econyl.

ΑΝΑΚΥΚΛΩΜΕΝΑ ΥΛΙΚΑ.

Ηλεκτρική κινητικότητα BMW, Βιωσιμότητα BMW, πράσινη παραγωγή, ανακυκλωμένο υλικό

Χρησιμοποιούμε ανακυκλωμένα υλικά και πρώτες ύλες από ανανεώσιμες πηγές όπου αυτό έχει νόημα από τεχνικής, οικολογικής και οικονομικής πλευράς. Στόχος μας είναι να αυξήσουμε σε μεγάλο βαθμό το ποσοστό χρήσης αυτών των υλικών μέχρι το 2030. Για την περίπτωση των δύο σημαντικότερων πόρων μας, στοχεύουμε σε έναν συντελεστή 4-6 για το αλουμίνιο και 2-5 για τον χάλυβα. Σήμερα, χρησιμοποιούμε ήδη δευτερογενές αλουμίνιο σε ποσοστό 25% περίπου, δευτερογενές αλουμίνιο σε ποσοστό 50% για συγκεκριμένα εξαρτήματα και έως 20% δευτερογενή θερμοπλαστικά υλικά. Με αυτόν τον τρόπο δεσμευόμαστε για αποδοτική ανακύκλωση υλικών σε όλο τον κύκλο ζωής των προϊόντων μας, καθώς η χρήση δευτερογενών υλικών μειώνει αισθητά το αποτύπωμα CO2.

ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΟΧΗΜΑΤΩΝ ΤΕΛΟΥΣ ΚΥΚΛΟΥ ΖΩΗΣ.

Ηλεκτρική κινητικότητα BMW, Βιωσιμότητα BMW, πράσινη παραγωγή, ανακύκλωση μεταχειρισμένων αυτοκινήτων

Ακόμα και στο τέλος του ταξιδιού της, μία BMW παραμένει σημαντικός κρίκος της αλυσίδας προστιθέμενης αξίας. Διότι δεν αντιμετωπίζουμε τα οχήματα τέλους κύκλου ζωής, τα εξαρτήματά τους και τα υλικά τους ως απόβλητα που πρέπει να απορριφθούν, αλλά ως σημαντικές πηγές πρώτων υλών. Σε 30 χώρες και σε συνεργασία με τις εθνικές εταιρίες πωλήσεων, έχουμε ήδη ρυθμίσει την επιστροφή των οχημάτων τέλους κύκλου ζωής και προσφέρουμε τη δυνατότητα φιλικής προς το περιβάλλον ανακύκλωσης σε πάνω από 3.000 σημεία συλλογής. Πάνω απ' όλα, θέλουμε να διασφαλίσουμε ότι η ανακύκλωση των ηλεκτρικών μας αυτοκινήτων θα γίνεται με απόλυτη διαφάνεια. Μακροχρόνια, η ηλεκτρική κινητικότητα δεν πρέπει να βασίζεται μόνο σε πρωτογενή υλικά και αυτός είναι ο λόγος που πρέπει να αλλάξει η υποκείμενη ροή των πόρων. Οι πελάτες μας έχουν τη δυνατότητα να παραδώσουν το παλιό τους αυτοκίνητο στο Κέντρο Ανακύκλωσης και Αποσυναρμολόγησης (RDZ) στο Μόναχο. Εδώ, εκτός από την παραλαβή των οχημάτων τέλους κύκλου ζωής, εργαζόμαστε εντατικά σε νέα προγράμματα και μέτρα για να συνεχίσουμε να εξελίσσουμε τις διαδικασίες ανακύκλωσης.

Ηλεκτρική κινητικότητα BMW, Βιωσιμότητα BMW κινητικότητα, ενέργεια

ΑΠΟΔΟΤΙΚΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ.

Το BMW Group έχει άμεση επιρροή στις εκπομπές CO2 των εργοστασίων και των μονάδων παραγωγής του και ήδη αποτελεί πρότυπο στην αποδοτικότητα πόρων. Μέχρι το 2030, στοχεύουμε να μειώσουμε τις εκπομπές CO2 κατά 80%. Μέχρι τότε θα χρησιμοποιούμε αποκλειστικά ηλεκτρική ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές. Επίσης, από το 2021, οι μονάδες παραγωγής και τα εργοστάσιά μας θα είναι κλιματικά ουδέτερα: αφενός με τη μείωση της συνολικής κατανάλωσης ενέργειας και αφετέρου με την αποκλειστική χρήση ενέργειας που παράγουμε οι ίδιοι στον μέγιστο δυνατό βαθμό από ανανεώσιμες πηγές. Για να το πετύχουμε αυτό, επενδύουμε συστηματικά στη βελτίωση της ενεργειακής αποδοτικότητας στις μονάδες παραγωγής και διενεργούμε επιτόπιους ελέγχους για την παραγωγή ενέργειας με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, π.χ. με τη χρήση υδρογόνου, βιομάζας ή γεωθερμίας. Η χρήση "πράσινου" υδρογόνου μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο στις κατάλληλες τοποθεσίες και προς το παρόν βρισκόμαστε στη διαδικασία αξιολόγησης της αποδοτικότητας στην παραγωγή θερμότητας σε μία πιλοτική μονάδα. Παράλληλα, βελτιώνουμε την ενεργειακή αποδοτικότητα στην παραγωγή μας: μειώνουμε τις ανάγκες θέρμανσης ανακτώντας τις απώλειες θερμότητας στις παραγωγικές διαδικασίες και διασφαλίζοντας τους θερμικούς κύκλους. Η χρήση ψηφιακών τεχνολογιών, π.χ. για την ανάλυση δεδομένων, μας επιτρέπει να μειώνουμε την κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας χάρη στον έξυπνο έλεγχο και ταυτόχρονα να περιορίζουμε τις ποσότητες αποβλήτων.

ΒΙΩΣΙΜΟΤΗΤΑ ΠΟΥ ΒΡΙΣΚΕΙ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΣΤΑ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΑ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΜΑΣ.

Ηλεκτρική κινητικότητα BMW, Βιωσιμότητα BMW, πράσινη παραγωγή, εργοστάσιο Λειψίας

Εργοστάσιο του BMW Group στη Λειψία.

Ο αέρας προσφέρει πολλές δυνατότητες αποδοτικότητας – το εργοστάσιο του BMW Group στη Λειψία είναι μία από τις πιο σύγχρονες και βιώσιμες μονάδες παραγωγής σε όλο τον κόσμο. Από αυτές τις γραμμές παραγωγής εξέρχονται, από το 2013, τα αυτοκίνητα με ηλεκτρικό σύστημα κίνησης και πλαίσιο χαμηλού βάρους από CFRP. Το εργοστάσιο είναι η πρώτη μονάδα παραγωγής αυτοκινήτων της Γερμανίας που λειτουργεί σε μεγάλο βαθμό με ηλεκτρική ενέργεια που προέρχεται από τέσσερις ανεμογεννήτριες, οι οποίες έχουν κατασκευαστεί αποκλειστικά για τον σκοπό αυτό. Με την πρωτοποριακή φάρμα συσσωρευτών που αποτελείται από 700 μπαταρίες υψηλής τάσης από τα BMW i3, επιδιώκουμε μία σειρά μέτρων που θα μας επιτρέψουν να πετύχουμε αποδοτική διαχείριση πόρων και ενέργειας στην παραγωγή. Πρώτον, εργαζόμαστε εντατικά για την αύξηση της διάρκειας ζωής των μπαταριών. Δεύτερον, στη φάρμα συσσωρευτών αποθηκεύεται το πλεόνασμα ενέργειας από τις ανεμογεννήτριες, όταν η παραγωγή ξεπερνά την κατανάλωση. Στη συνέχεια, η αποθηκευμένη ενέργεια μπορεί να τροφοδοτηθεί στο σύστημα όταν η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας είναι χαμηλή. Με αυτόν τον τρόπο συμβάλουμε στη σταθερότητα του δημοσίου δικτύου ηλεκτροδότησης.

Ηλεκτρική κινητικότητα BMW, Βιωσιμότητα BMW, πράσινη παραγωγή, εργοστάσιο στο Dingolfing

Εργοστάσιο του BMW Group στο Dingolfing.

Πρωτοπόρος χάρη στα ριζοσπαστικά μέτρα: ως η μεγαλύτερη μονάδα παραγωγής του BMW Group στην Ευρώπη, το εργοστάσιο του Dingolfing κατάφερε να μειώσει κατά ένα τρίτο την κατανάλωση πόρων και τις εκπομπές ρύπων μέσα στα τελευταία δέκα χρόνια. Αυτό οφείλεται στην εφαρμογή πρωτοποριακών τεχνολογιών και εξοπλισμού παραγωγής. Σε αυτές τις προσπάθειες, το νέο ενεργειακό κέντρο βασίζεται στην άκρως αποδοτική παραγωγή ηλεκτρικής και θερμικής ενέργειας με τη βοήθεια μίας μονάδας συμπαραγωγής ηλεκτρισμού και θερμότητας (CHP). Μετατρέπει το αέριο σε ηλεκτρική ενέργεια και εκμεταλλεύεται ως πηγή ενέργειας τη θερμότητα που παράγεται κατά τη διαδικασία. Χάρη στον σταθμό CHP και ένα από τα μεγαλύτερα φωτοβολταϊκά συστήματα στέγης στη Γερμανία, το εργοστάσιο παράγει σχεδόν τη μισή ποσότητα ηλεκτρικής ενέργειας που καταναλώνει. Η υπόλοιπη ζήτηση καλύπτεται αποκλειστικά με τη χρήση πράσινης ηλεκτρικής ενέργειας από εξωτερικούς προμηθευτές. Εξίσου υψηλές είναι και η φιλοδοξία μας για μια βιώσιμη στρατηγική στη διαχείριση και διάθεση των αποβλήτων. Και εδώ, το εργοστάσιο Dingolfing σημειώνει κορυφαίες επιδόσεις χάρη στα αποδοτικά μέτρα ανακύκλωσης, όπως η πρωτοποριακή μονάδα πρεσών που σημειώνει ένα εντυπωσιακό ποσοστό ανακύκλωσης 99,8%.

Ηλεκτρική κινητικότητα BMW, Βιωσιμότητα BMW, πράσινη παραγωγή, εργοστάσιο στο Shenyang

Εργοστάσιο του BMW Group στο Shenyang.

Περισσότερες καινοτομίες, λιγότερες εκπομπές ρύπων. Εκτός από τις μονάδες παραγωγής στην Ευρώπη και τη Βραζιλία, όπου ήδη προμηθευόμαστε ηλεκτρική ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές, το εργοστάσιό μας στο Shenyang διαθέτει το πιο αποδοτικό φωτοβολταϊκό σύστημα του BMW Group μέχρι σήμερα, με μέγιστη παραγωγή 15,1 MW.

Ηλεκτρική κινητικότητα BMW, Βιωσιμότητα BMW, πρόγραμμα

Η ΥΠΕΥΘΥΝΟΤΗΤΑ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΚΙΝΗΤΡΟ ΜΑΣ.

Με προγράμματα όπως το "Κοβάλτιο για την ανάπτυξη" μεταφέρουμε σταδιακά τη στρατηγική βιωσιμότητας στο περιβάλλον και σε όλα τα στάδια της αλυσίδας προστιθέμενης αξίας. Με τις κατευθυντήριες γραμμές, αλλά και με την υποστήριξη και προώθηση, μπορούμε να διασφαλίσουμε ότι οι συνεργάτες μας στην αλυσίδα τροφοδοσίας πληρούν τα αυστηρά μας κοινωνικά και περιβαλλοντικά πρότυπα.

ΟΙ ΜΠΑΤΑΡΙΕΣ ΜΑΣ ΥΨΗΛΗΣ ΤΑΣΗΣ: ΜΙΑ ΙΣΤΟΡΙΑ ΕΠΙΤΥΧΙΩΝ.

Ηλεκτρική κινητικότητα BMW, Βιωσιμότητα BMW, μπαταρία

Επαναχρησιμοποίηση των στοιχείων μπαταρίας.

Αποδοτικότητα μέχρι το τελευταίο Volt: Παραλαμβάνουμε όλες τις μεταχειρισμένες μπαταρίες υψηλής τάσης BMW σε όλο τον κόσμο, ακόμα και εάν δεν έχουμε τη νομική υποχρέωση για αυτό. Στη "δεύτερη ζωή" τους, οι μπαταρίες των αυτοκινήτων μας χρησιμοποιούνται σε στατικά συστήματα συσσωρευτών, με τα οποία εξοπλίζουμε τα εργοστάσιά μας σε όλο τον κόσμο. Με αυτόν τον τρόπο μεταφέρουμε την ηλεκτρική ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές στο δίκτυο ηλεκτροδότησης, αυξάνοντας έτσι τη σταθερότητα και μειώνοντας το κόστος ενέργειας για τους καταναλωτές. Συνεχίζουμε να κυνηγούμε τον στόχο της παραγωγής με μηδενικές εκπομπές CO2. Το καλύτερο παράδειγμά μας είναι το εργοστάσιο του BMW Group στη Λειψία με τη φάρμα συσσωρευτών να αποτελείται από περίπου 700 μπαταρίες από BMW i3. Αυτές χρησιμοποιούνται για την προσωρινή αποθήκευση της ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές, βοηθούν στην αποθήκευση της πλεονάζουσας αιολικής ενέργειας και την επανατροφοδότησή της στο δίκτυο ηλεκτροδότησης. Επιπλέον, μειώνουν το κόστος παραγωγής ενέργειας.

Ηλεκτρική κινητικότητα BMW, Βιωσιμότητα BMW, ανακύκλωση μπαταριών

Ανακύκλωση των στοιχείων μπαταρίας.

Στην περίπτωση των μπαταριών που έχουν ξεπεράσει την ωφέλιμη διάρκεια ζωής για τη στατική αποθήκευση ενέργειας, επιτυγχάνουμε ένα συνεχώς αυξανόμενο ποσοστό ανακύκλωσης πολύτιμων πόρων. Με αυτόν τον τρόπο ανακτούμε υψηλής ποιότητας ανακυκλωμένα υλικά για την παραγωγή των νέων μας μπαταριών ιόντων λιθίου. Συνεργαζόμαστε με την Duesenfeld, την γερμανική εξειδικευμένη εταιρία ανακύκλωσης, για την ανάπτυξη μίας μεθόδου που θα μας επιτρέπει να πετύχουμε ποσοστό ανακύκλωσης 96%, ακόμα και για υλικά όπως ο γραφίτης και οι ηλεκτρολύτες. Προς το παρόν, μετά τη διαδικασία παραμένουν μόνο τα θερμοπλαστικά υλικά που έχουν διαβραχεί με ηλεκτρολύτες.

Ηλεκτρική κινητικότητα BMW, Βιωσιμότητα BMW, προμηθευτής μπαταριών

Αποδοτικότητα πόρων στους προμηθευτές μας.

Δημιουργούμε τάσεις πολύ πριν την παραγωγή: ως πρωτοπόρος στον τομέα της βιωσιμότητας, ο λόγος μας έχει ιδιαίτερη βαρύτητα για τους προμηθευτές μας και επωφελούμαστε από αυτό. Επίσης, έχουμε συμφωνήσει με τους κατασκευαστές στοιχείων ότι θα χρησιμοποιείται μόνο πράσινη ηλεκτρική ενέργεια για την εξωτερική παραγωγή των στοιχείων μπαταριών πέμπτης γενιάς. Αυτό θα οδηγήσει σε εξοικονόμηση 10 εκατομμυρίων τόνων CO2 μέχρι το 2030, όγκος που αντιστοιχεί στις ετήσιες εκπομπές CO2 μίας πόλης ενός εκατομμυρίου κατοίκων, όπως το Μόναχο. Συμμετέχοντας στο CDP (Carbon Disclosure Project), υποστηρίζουμε τους προμηθευτές μας στη λήψη μέτρων για τη μείωση των εκπομπών CO2 και την αύξηση του μεριδίου ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές.

Ηλεκτρική κινητικότητα BMW, Βιωσιμότητα BMW, κινητικότητα, αποτύπωμα CO2
Ηλεκτρική κινητικότητα BMW, Βιωσιμότητα BMW, κινητικότητα

ΣΤΟΝ ΔΡΟΜΟ ΠΡΟΣ ΤΗ ΒΙΩΣΙΜΟΤΗΤΑ: URBAN MOBILITY.

Φιλοδοξούμε να δίνουμε πάντα το 100%, ειδικά όταν πρόκειται για τη βιώσιμη οδηγική απόλαυση. Αυτός είναι και ο λόγος που ακολουθούμε νέους δρόμους στην αυτοκινητοβιομηχανία επιδιώκοντας την υλοποίηση των εταιρικών μας στόχων - δρόμους που ανοίγουμε και για τους πελάτες μας με τον μεγαλύτερο στόλο ηλεκτρικών μοντέλων σε όλο τον κόσμο.

Αλλά ούτε αυτό ήταν αρκετό για εμάς: με το BMW eDrive Zone υποστηρίζουμε τη σταδιακή ενσωμάτωση περιοχών με μηδενικές και χαμηλές εκπομπές ρύπων σε ευρωπαϊκές πόλεις και αστικά κέντρα. Το BMW eDrive Zone είναι μία ψηφιακή υπηρεσία για plug-in υβριδικά BMW που αναγνωρίζει αυτόματα αυτές τις περιοχές και αναλαμβάνει δράση. Όταν το αυτοκίνητο εισέρχεται στην περιοχή, ενεργοποιεί αυτόματα το σύστημα αμιγούς ηλεκτρικής κίνησης και κινείται μέσα στη συγκεκριμένη ζώνη χωρίς εκπομπές ρύπων. Αυτή η ενέργεια συνοδεύεται και από μία ανταμοιβή από την BMW. Με το πρόγραμμα BMW Points, δίνονται πόντοι για κάθε χιλιόμετρο που καλύπτεται με ηλεκτρική ενέργεια – αυτοί οι πόντοι διπλασιάζονται για την ηλεκτροκίνηση σε περιβαλλοντικές ζώνες. Στη συνέχεια, οι πόντοι μπορούν να εξαργυρωθούν π.χ. με δωρεάν φόρτιση από το δίκτυο BMW Charging.

Θέλω να μάθω περισσότερα για το θέμα της βιωσιμότητας στο BMW Group.

BMW i Vision Circular, αυτοκίνητο, 2021

ΤΟ BMW i VISION CIRCULAR.

Re:think, Re:duce, Re:use και Re:cycle. To BMW i Vision Circular σχεδιάστηκε σύμφωνα με τις βασικές αρχές της κυκλικής οικονομίας. Το αμιγώς ηλεκτρικό αυτοκίνητο-όραμα εστιάζει στη βιωσιμότητα και την πολυτέλεια και δίνει μια πρόγευση από το έτος 2040.
Προσφορές χρηματοδότησης για τα ηλεκτρικά και BMW Plug-in Hybrid αυτοκίνητα

ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ ΓΙΑ ΗΛΕΚΤΡΙΚΑ ΚΑΙ BMW PLUG-IN HYBRID ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΑ.

Προσαρμοσμένη ηλεκτρική οδηγική απόλαυση: με το πρόγραμμα BMW Electrify απολαμβάνετε ελκυστικά ολοκληρωμένα πακέτα μίσθωσης, χρηματοδότησης και ασφάλισης καθώς και υπηρεσίες για το αυτοκίνητό σας, ειδικά σχεδιασμένες για τα ηλεκτρικά και BMW Plug-in Hybrid αυτοκίνητα. Δείτε ποιο πακέτο ταιριάζει καλύτερα στην προσωπική σας ηλεκτρική κινητικότητα.

*BMW i4 Concept:
Το BMW i4 Concept είναι ένα πρωτότυπο αυτοκίνητο που δεν διατίθεται προς πώληση. Η τελευταία έκδοση του BMW i4 Concept δεν έχει ακόμη γενική έγκριση τύπου, τα στοιχεία κατανάλωσης δεν είναι ακόμη γνωστά.

Μάθετε περισσότερα